Paus steekt Europese rabbijnen hart onder de riem

wikipedia

Paus Franciscus heeft een audiëntie gehad met Europese rabbijnen. Hij stak de Joodse religieuze leiders een hart onder de riem en pleitte tegen antisemitisme en voor vrede in het Midden-Oosten. De hoogbejaarde Argentijnse paus had gezondheidsklachten en kon zijn toespraak daarom niet zelf voorlezen.

‘Buonasera!’

“Goedemorgen, ik groet jullie allemaal en heet jullie welkom,” zei Franciscus (86), alias de lachende paus, tijdens zijn audiëntie met de Europese rabbijnen. “Bedankt voor dit bezoek, dat ik erg apprecieer, maar ik ben niet in goede gezondheid en lees daarom de toespraak liever niet voor.” De rede zal worden bezorgd aan alle aanwezigen. Hij maakte een vermoeide indruk.

Wapengekletter

Uit de tekst van de geplande toespraak voor de rabbijnen blijkt dat de heilige vader antisemitisme, terrorisme en oorlogvoeren veroordeelt. ‘Opnieuw zijn geweld en oorlog losgebarsten in het land dat is gezegend door God, dat voortdurend lijkt te worden aangevallen door haat en dodelijk wapengekletter’, aldus Franciscus tot de Joodse religieuze leiders. Franciscus zei dat zijn gedachten uitgaan naar ‘alles wat er is gebeurd’ in de afgelopen weken.

Grote zorg

De paus zei dat zij die in God geloven moeten bouwen aan verzoening. “Geen wapens, geen terrorisme, geen oorlog, maar mededogen, gerechtigheid en dialoog zijn nodig voor vrede.” Hij veroordeelt de groei van het antisemitisme sterk. “Dat is ook een bron van grote zorg.” Eerder pleitte hij al voor vrede tussen Israël en de Palestijnen en ook was er een vastendag voor de slachtoffers. Verder hebben de katholieken wereldwijd gebeden voor vrede.

Categorie: |

Home » Nieuws » Paus steekt Europese rabbijnen hart onder de riem