Concertgebouw schrapt strijkkwartet uit Israël

foto: D. Spits / Royal Concertgebouw

Het Koninklijk Concertgebouw heeft een concert van het Israëlische strijkkwartet Jerusalem Quartet geannuleerd. De muzikanten zouden donderdag en zaterdag optreden, maar de directie van het concerthuis zegt dat er demonstraties tegen Israël zijn aangekondigd. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is verbolgen over het besluit en schrijft aan de directie: ‘Uw handelen heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord ‘cancelcultuur”.

Aangekondigde demonstraties tegen Israël tijdens het optreden van het Jerusalem Quartet en de recente rellen in Amsterdam, vormden voor de directie van het Koninklijk Concertgebouw de grond voor het afgelassen van de concerten. Eerder zijn al concerten van de Israëlische formatie verstoord en daarom kan het Amsterdamse klassieke muziektempel geen risico nemen, aldus het bestuur, waar de schrik er in zit. Met dit besluit wil het Concertgebouw ‘de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen’, aldus de leiding.

Meer verstoringen

Afgelopen februari verstoorden anti-Israël-activisten een concert van het Jerusalem Quartet in theater Diligentia in Den Haag. De activisten joelden door de muziek heen en toonden Palestijnse vlaggen. Beveiligers hebben ze naar buiten gewerkt. En in januari werd een optreden van de Israëlische formatie om soortgelijke redenen verstoord, dit keer in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. In 2010 werd ook een concert van de groep in Londen verstoord. Het ging om een optreden dat live was te volgen op de BBC.

In het Koninklijk Concertgebouw zou de Israëlische groep, die bestaat uit drie violisten en een cellist, stukken spelen van Mendelssohn, Debussy en de Israëlische componist Paul Ben-Haim. Het Jerusalem Quartet behoort tot de top van de klassieke muziekwereld, zowel binnen als buiten Israël. Normaal gesproken zou een optreden van hen in het Concertgebouw geen problemen moeten opleveren. Maar ook het kwartet wordt afgerekend op het feit dat de regering van Israël oorlog voert tegen terreurorganisatie Hamas.

Rapaille

Het CJO spreekt schande van de gang van zaken in het Concertgebouw en zegt dat de directie buigt uit angst voor de anti-Israël-activisten. “Uw handelen heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord ‘cancelcultuur’. U capituleert. U laat het rapaille hier de boel overnemen. Wij dringen er dus op aan deze concerten wel doorgang te laten vinden. Ja, het Jerusalem Quartet bestaat uit vier musici uit Israël. Dit rechtvaardigt op geen enkele wijze om zich tegen hun concert te verzetten. Uw keuze voor dit kwartet was er een uit muzikale overwegingen. Blijf daarbij en laat niets u ervan weerhouden om datgene te doen wat uw doelstelling is,” aldus CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

Het CJO wijst de directie erop dat het Concertgebouw een concertzaal wil zijn waar iedere bezoeker zich welkom voelt, door mensen met elkaar te verbinden door middel van muziek. Hertzberger: “U geeft zelf aan dat u vanuit uw rol als Algemeen Directeur het als uw verantwoordelijkheid ziet om te werken ‘aan het creëren van een inclusieve cultuur waarin we elkaar accepteren en respecteren zoals we zijn’. Ik zou zeggen: handel ernaar en laat dus de musici van het Jerusalem Quartet en bezoekers van uw twee concerten onverminderd toe tot uw gebouw.”

Categorie: |

Home » Cultuur » Concertgebouw schrapt strijkkwartet uit Israël