Belgische regering worstelt met standpunt over opgelaaid conflict Israël en Hamas

Sophie Wilmès (wikipedia)

Binnen de Belgische regering is onenigheid ontstaan over een in te nemen standpunt over het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas. De linkse coalitiepartijen Groen, Ecolo, Vooruit en de PS hebben tevergeefs druk uitgeoefend op de andere regeringspartijen om Israël te veroordelen en aan te pakken. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zelf van Joodse komaf, was niet van plan om met een stevig standpunt te komen, zo bleek. Zij kwam met een verklaring waarin ze sprak over een ‘heel moeilijke situatie, die escalatie, waarbij de burgerbevolking wordt getroffen’. Ze verwijst naar de EU en wil een staakt-het-vuren.

Linkse druk
België heeft momenteel een brede federale regeringscoalitie (‘Vivaldi’) waarin de vier traditionele politieke families vertegenwoordigd zijn . Nadat het geweld tussen Israël en Hamas in het weekend verder was opgelaaid, oefenden de linkse coalitiepartijen binnen de regering druk uit om een forse Belgische veroordeling van Israël voor elkaar te krijgen. Net als in Nederland zijn de groenen en sociaaldemocraten streng tegenover Israël. Terreurbeweging Hamas hoeft bij hen niet op een veroordeling te rekenen. Binnen Vivaldi zijn de linkse partijen in de meerderheid omdat de Vlaams-nationalistische N-VA niet meedoet.

Israël de schuldige
Volgens de groene partijen Groen (Vlaams) en Ecolo (Franstalig), maar ook de sociaaldemocratische partijen Vooruit (Vlaams) en de Parti Socialiste (Franstalig) is het Israël dat de schuld moet krijgen van de geweldsescalatie. Zij stellen dat Israël de mensenrechten schendt en wijzen naar het rapport van ngo Human Rights Watch dat onlangs uitkwam. Over Hamas wordt in die zin niet gerept. De linkse partijen legden druk op de christendemocratische CD&V (Vlaams), liberale Open VLD (Vlaams) en Mouvement Reformateur, MR (Franstalig). Die laatste levert met Sophie Wilmès de minister van Buitenlandse Zaken. Zij is de voormalige Belgische premier en is van Joodse komaf.

Regeringsstandpunt
De linkse coalitiepartijen dienden een resolutie in om Israël onder druk te zetten. Echter, Wilmès gaf vermoedelijk niet toe aan de linkse druk om Israël te veroordelen. In plaats daarvan kwam ze dinsdag met een regeringsstandpunt. “We moeten de diplomatie gebruiken, maar met 27 landen, met de EU, is het altijd moeilijk om één standpunt te hebben. Dus een samenhangende aanpak van de discussie is nodig,” zei Wilmès. Over harde maatregelen tegen Israël hield ze de boot af: “Ik hoor mensen vragen om sancties. Maar wij zijn niet de eersten die dat moeten doen, we moeten eerst de dialoog op gang brengen, eerst een staakt-het-vuren afdwingen.”

Hard tegen Israël
Maar in het regeerakkoord van de Vivaldi-regering staat een passage die het conflict als volgt benadert: ‘De regering zet verdere stappen inzake een bilateraal en multilateraal differentiatiebeleid ten opzichte van de Israëlische nederzettingen. De regering zal op multilateraal en EU-vlak, of desgevallend met een significante groep gelijkgezinde staten, werken aan een lijst van effectieve en proportionele tegenmaatregelen in geval van een Israëlische annexatie van Palestijns gebied en aan de mogelijke en tijdige erkenning van de Palestijnse staat’. Vermoedelijk hebben de linkse partijen deze passage afgedwongen. Nu dient daar naar gehandeld te worden. België onderscheidde zich de afgelopen jaren al door zich hard op te stellen naar Israël.

Over Vivaldi
Bijna 1,5 jaar na de Belgische verkiezingen van 2019 trad een federale meerderheidsregering aan. Deze Vivaldi-coalitie is een regering zonder de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, en met alle partijen van de vier traditionele politieke families (liberalen, christendemocraten, sociaaldemocraten en groenen). Omdat het gaat om vier kleuren, wordt de combinatie ‘Vivaldi’ genoemd, verwijzend naar ‘de vier seizoenen’ van de gelijknamige Italiaanse componist. Alexander de Croo (Open VLD) is de premier van de Vivaldi-regering, waarin de linkse partijen in de meerderheid zijn.

Lees ook:
België heeft een nieuwe, Joodse premier – alles wat u moet weten over Sophie Wilmès

Nadat zondag bekend werd dat de Belgische premier Charles Michel (Mouvement Reformateur, MR) is opgevolgd door partijgenote Sophie Wilmès, kwam algauw het nieuws opgang dat zij een Joodse achtergrond heeft. De eerste vrouwelijke premier van België is tevens Franstalig en 44 jaar oud. Zowel in Franstalig België als in Vlaanderen is is Wilmès een onbekende bij het grote publiek. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Belgische regering worstelt met standpunt over opgelaaid conflict Israël en Hamas