Besmetting Telma cornflakes krijgt staartje

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid overweegt om de productievergunning aan Unilever in te trekken vanwege de manier waarop het concern is omgegaan met de salmonella besmetting van verschillende ontbijtgranen van het merk Telma. Jonet berichtte vorige week over de geruchten die hierover de ronde deden. Die bleken niet ongegrond.

“Unilever heeft verantwoordelijk handelen nagelaten,” zei minister Yaakov Litzman vrijdag tijdens een radio-interview. “Het feit dat het bedrijf heeft gelogen tegen het publiek en het ministerie van Volksgezondheid nemen wij zeer hoog op.” Litzman voegde daaraan toe dat een ministerieel team bezig is onderzoek te doen naar de kwestie, die “mogelijk een reëel gevaar heeft opgeleverd voor de volksgezondheid.”

Unilever informeerde het ministerie donderdag, dat een lading van 240 eenheden potentieel besmette dozen vanuit de Israëlische fabriek waren verscheept naar een winkel van de Haredische (ultraorthodoxe) supermarktketen Yesh Hesed. Dit, ondanks herhaalde verklaringen van het concern in de dagen daarvoor dat geen van besmetting verdachte dozen de fabriek hadden verlaten. In reactie op de informatie over de mogelijk besmette dozen met graanproducten – waaronder de populaire cornflakes – die een winkel hadden bereikt, riep het ministerie een professioneel team in het leven om de virusuitbraak te onderzoeken. Het onderzoek wordt geleid door Prof. Itamar Grotto, hoofd van de Inspectie Volksgezondheid. Het ministerie verklaarde de Unilever-fabriek volgende week te zullen bezoeken om “de fabricage te bekijken”. Ook zei het juridische opties die het heeft te overwegen.

Supermarktketens melden dat de verkoop van Telma ontbijtproducten inmiddels dertig tot vijftig procent is gedaald, nadat het bedrijf de productie eind vorige week staakte vanwege een besmetting van de productielijn met het besmettelijke salmonellavirus. Personen die besmet zijn kunnen binnen 8 tot 72 uur na consumptie diarree, koorts en buikkrampen ontwikkelen. De meeste gezonde mensen herstellen na enkele dagen zonder specifieke behandeling. Als de infectie verder dan de darmen verspreidt, kan er echter een levensbedreigende situatie ontstaan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Besmetting Telma cornflakes krijgt staartje