Bevrijding Kamp Westerbork in stijl herdacht

Beeld: Kamp Westerbork
Beeld: Kamp Westerbork

Tijdens de herdenking stonden ervaringen en herinneringen van oud-kampbewoners centraal, waaronder die van ex-burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam. Hij bracht een deel van zijn kindertijd door in Westerbork. “De Tommies zijn er!” hoorde hij vlak nadat de SS-bewakers het kamp hadden verlaten. Een andere overlevende is Fred Mouw (77), die als 7-jarige jongen in het kamp terechtkwam. Hij zag hoe kampcommandant Gemmeker dagelijks vanuit zijn woning bij de ingang van het kamp met zijn honden een rondje maakte over het terrein. Mouw is nu lid van de Raad van Toezicht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Een andere opvallende verschijning waren twee goederenwagons, waarmee de herdenking werd aangekleed. De directie van het Herinneringscentrum besloot om tot de aanschaf van vijf van dit soort wagons over te gaan, zodat de bezoekers van Westerbork voortaan kunnen zien in welke wagons de gevangen naar het oosten werden getransporteerd. Twee van de vijf voertuigen is inmiddels gerestaureerd, in Coevorden. “Twintig jaar geleden was het nog ondenkbaar dat we zo’n wagon zouden aanschaffen”, zegt Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Toen waren we nog bang dat het naar kitsch zou neigen. Maar ons denken is veranderd. De jongere generaties hebben meer behoefte aan visuele geheugensteunen om te kunnen begrijpen hoe het is geweest. De wagons zijn bovendien een internationaal icoon voor de Jodenvervolging.” 

Op het terrein staan verder een wachttoren en de reconstructies van een barak, de omheining en het woonhuis van de voormalige kampcommandant als visuele herinneringen aan het doorgangskamp. Mulder benadrukt dat Westerbork terughoudend wil zijn in het gebruik van nieuwe, digitale middelen. “Met virtual reality kun je natuurlijk van alles laten zien, maar wij denken dat bezoekers zich dan onvoldoende realiseren dat ze op een bijzondere historische plek zijn. Dit onderwerp leent zich niet voor een soort Experience, dan ga je echt over een grens.” De herdenking werd zondag live uitgezonden op de NOS. Daar waren slachtoffers en nabestaanden van de vervolging op Joden, Sinti en Roma aanwezig. Bekijk de uitzending hier: http://www.npo.nl/nos-70-jaar-bevrijding-herdenking-kamp-westerbork/12-04-2015/15act0412Westerbork1

Categorie:

Home » Nieuws » Bevrijding Kamp Westerbork in stijl herdacht