Bijzondere gebedsdienst voor koning goed verlopen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Net als in 1898 voorafgaand aan de inhuldiging van koningin Wilhelmina een gebedsdienst plaatsvond in de Portugees-Israëlietische synagoge (ook wel ‘de Snoge’ genoemd), stroomde deze sjoel op 28 april weer vol voor een bijzondere dienst voor de leden van het koninklijk huis. Vooraf hadden prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Maxima laten weten het een ‘goed idee’ te vinden om de dienst te houden en dat het ‘zeer wordt gewaardeerd’.

Tijdens de dienst werden de sifré Tora (wetsrollen) door de synagoge gedragen, waarna voor het eerst het Hanoteen tesjoe’a gebed voor de nieuwe vorst werd uitgesproken. De Torarollen zijn versierd met eeuwenoude zilveren en vergulde kronen, en siertorens; gekleed in zeventiende eeuwse mantels. Parnassim en oud-Parnassim van de Portugese Gemeente droegen de veertien rollen naar de Tebah vanaf de Hechal. Alle drie de kastdelen van de Hechal waren geopend tijdens het uitspreken van de gebeden voor onder meer het koninklijk huis, de regering en het stadsbestuur. Rabbijn Haham P. Toledano schreef voorafgaand een gelegenheidsgebed dat werd uitgesproken. Chazan Nachshon Rodrigues Pereira ging voor met het Portugees-Israëlitisch Santo Servicio koor. De teba was gedekt met een Oranje-kleed dat mogelijk dateert van rond 1500 en alleen op speciale dagen rond het koningshuis wordt gebruikt.

Uiteindelijk deed dayan Raf Evers een toespraak, waarin hij de Oranjes prees om hun ‘betrokkenheid, eenvoud en eerlijkheid’. Volgens Evers mochten de aanwezigen ‘trots zijn op onze nieuwe koningspaar, die door velen van ons gezien wordt als vertegenwoordigers van een nieuwe generatie’. Het watermanagement gaat de nieuwe koning zeer aan het hart. “Zijn portret siert het waterproject in de Negev, zoals Ben Gurion ooit hoopte, dat dit dorre Joodse land in Israel, onze Joodse staat, eens zal bloeien en groeien als een prachtige tuin. Zie, naar gerechtigheid regeert de koning en naar het recht heerst de vorst, zegt de profeet Jesaja. Oprechtheid en rechtvaardigheid sieren een vorst.” Vervolgens vroeg Evers om een Godszegen voor Willem-Alexander en Maxima.

Bronnen: NIK, Raf Evers

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Bijzondere gebedsdienst voor koning goed verlopen