Binnenhofjournalist Julius Vischjager (83) overleden

FB

Julius Vischjager is op 83-jarige leeftijd gestorven. Jarenlang was de zelfbenoemde journalist hoofdredacteur van zijn handgeschreven krant The Daily Invisible. Meer dan veertig jaar lang hing hij op en rond het Haagse Binnenhof, op jacht naar de politici. Soms werd hij gekscherend een persmuskiet genoemd. Op een gegeven moment was het Vischjager die vast de laatste vraag mocht stellen tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president, op vrijdag. Hij was tevens een goede pianist.

Weeskind
Vischjager werd in Amsterdam uit Joodse ouders geboren, op 28 januari 1937. Zijn ouders waren bioscoopeigenaar Julius Vleeskruijer en kassamedewerkster Caroline Vischjager. Hij groeide op als een niet-erkend kind en werd tijdens de Sjoa gered, nadat hij door verzetsvrouw en verpleegster zuster Middelman uit de rij voor deportatie bij de Hollandsche Schouwburg werd gehaald. Zijn Joodse ouders, die eveneens in het verzet zaten, werden afgevoerd en vermoord in Buchenwald en Bergen-Belsen. Na de oorlog groeide hij op in pleeggezinnen en tehuizen – zijn inkomen bestond voor een groot deel uit een WUV-uitkering.

Pianist
Vischjager ging later naar het conservatorium, waar hij in piano afstudeerde. Als pianist had hij onder andere Chopin, Scarlatti, Schumann, Mozart, Bach en Beethoven op zijn repertoire. Halverwege de jaren zeventig zette hij zijn eigen krantje, The Daily Invisible, op en begin hij zich als Binnenhofjournalist te manifesteren. Politici, medewerkers en collega’s ervoeren hem als een excentriekeling, die behangen was met buttons of die in een kaboutermantel rondliep. Hij stelde onnavolgbare vragen en eindigde op vrijdag steevast achter de piano van het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Voorrecht
Zijn krantje The Daily Invisible verscheen vanaf 1978 nagenoeg iedere week. Soms ook niet, afhankelijk van het humeur van Vischjager. Hij heeft met zijn krant veertig jaar het voorrecht gehad dat hij tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president de laatste vraag mocht stellen, waarna de premier meestal zelf het vaak wat kolderieke antwoord in The Daily Invisible schreef. Toen premier Jan Peter Balkenende (CDA) de wekelijkse persconferentie van Nieuwspoort verplaatste naar het ministerie van Algemene Zaken, werd dit privilege van Vischjager afgenomen. Na protesten kreeg hij het weer terug.

Radioshow
De excentriekeling was tevens de uitvinder van het zogenaamde ‘vertederingsconcert’, een door hem gegeven concert dat hij op uitnodiging van diverse politici gaf. Sinds de opening, op 7 juli 2007, van het nieuwe gebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam staat in de centrale hal een openbare piano, waar Vischjager in korte optredens vaak te beluisteren was. Op SALTO had Vischjager het wekelijkse radioprogramma Hoebedoelu? dat vooral uit monologen bestond – de studiogast zat er vaak bij.

Overlijden
Na het aantreden van premier Ruud Lubbers (CDA), in 1982, besloot Vischjager voor het eerst een net pak te kopen. Hij bleef het dragen tot op vijf jaar geleden, toen hij moest stoppen. Wegens gezondheidsredenen was hij niet langer in staat om van Amsterdam naar Den Haag te pendelen. Op 6 oktober 2020 werd Vischjager dood aangetroffen in de Ringvaart in Amsterdam-Oost, een paar honderd meter van zijn woning verwijderd. Over de doodsoorzaak is vooralsnog niets bekend. Julius Vischjager is 83-jaar oud geworden.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Binnenhofjournalist Julius Vischjager (83) overleden