Boek ‘Door hun ogen’ met vlag en wimpel gepresenteerd

Juf Judith ontvangt het eerste exemplaar van 'Door hun ogen' (foto: K. Rijken)

Onder grote belangstelling is het boek ‘Door hun ogen’ in het het Joods Museum gepresenteerd. Dat gebeurde onder meer in het bijzijn van overlevenden, hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. In het boek staan interviews centraal die leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina hadden met hun grootouders en overgrootouders. Die laatsten deelden hun herinneringen aan de Sjoa met hen, zodat zij ervan kunnen leren en die door kunnen geven. Uit de meer dan tweehonderd verhalen die de kinderen zelf opschreven stelde auteur en Jonet-columniste Femmetje de Wind deze bundel samen.

Juf Judith

In een bomvol museumcafé van het Joods Museum in Amsterdam kwamen de deelnemende kinderen samen met hun ouders, grootouders en soms overgrootouders om het boek te vieren. Juf Judith, de docent van Rosj Pina die het project jaren terug opzette, stond in het middelpunt. Zij kreeg het eerste exemplaar uit handen van De Wind, die niet alleen de redactie voerde maar ook bekende Joodse schrijvers vroeg om mee te doen. Onder andere Arnon Grunberg, Robert Vuijsje en Jessica Durlacher gingen met de kinderen op stap om hun verhaal op te nemen in het boek.

Aviva, Max en Boaz (foto: G. Seubert)

Lesmateriaal

Onder andere Max, Boaz, Aviva en Joshua stapten naar voren op op het podium een voordracht te leveren. Hun grootouders of overgrootouders – vaak hoogbejaard – waren aanwezig om hen te zien schitteren. Iedereen was verguld van trots. Femmetje de Wind benadrukte dat het gaat om een uniek boekwerk dat generaties met elkaar verbindt, maar dat ook zou kunnen worden gebruikt als lesmateriaal voor kinderen in heel Nederland. Ze heeft daar al een gesprek over gehad met minister Dennis Wiersma (VVD) van Primair en Voortgezet Onderwijs.

Huiswerkopdracht

De Wind kreeg zelf met het project van Rosj Pina te maken toen haar dochter van juf Judith de huiswerkopdracht mee kreeg. Daarna ging het balletje rollen. Waarom zouden we al deze verhalen niet bundelen en doorgeven aan de maatschappij? vroeg De Wind zich af, die met haar uitgever het boekproject opzette. Bekende Joodse auteurs zoals Grunberg, Vuijsje en Durlacher, maar ook anderen zoals Frits Barend, Judith Fanto en Nadav Vissel werden bereid gevonden om mee te doen. Aan ‘Door hun ogen’ werd meer dan twee jaar gewerkt. Het boek bevat 48 uitgewerkte verhalen van kinderen die tussen 2014 en 2022 op Rosj Pina zaten. Verder bevat het nog een essay van Arnon Grunberg en een schrijven van rabbijn Soetendorp.

Juf Judith neemt eerste exemplaar in ontvangst (foto: G. Seubert)

Bestseller

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze richtte het tijdschrift Jackie op, waarvan ze zeven jaar hoofdredacteur was. Eerder schreef ze Rivka – haar debuutroman waarmee ze veel lof oogstte en dat deels gebaseerd is op het oorlogsverleden van haar vader. Ook schreef ze de roman Het beloofde leven en was ze een van de vier schrijfsters van de bestseller Vier wandelaars en een Siciliaan. De Wind is columniste voor Jonet.nl en werkt momenteel als interimdirecteur voor Joods Educatief Centrum Crescas.

Volle bak in het museumcafé (foto: G. Seubert)

Lees ook:
Echt heldendom – column Femmetje de Wind

‘Mijn vader had er een uitgesproken mening over: laf zijn is de grootste fout die een mens kan maken. Niet opstaan tegen onrecht en geweld zag hij als een doodzonde. Dat alles werd natuurlijk steeds gebracht met de onderliggende boodschap dat hijzelf wel lef had getoond in de oorlog. Dat deed iets met mij. Ik heb lang geworsteld met de vraag of ik wel genoeg lef zou hebben als het erop aankomt. Als kind fantaseerde ik daarover…’


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Boek ‘Door hun ogen’ met vlag en wimpel gepresenteerd