Booking.com wijst reizigers op ‘gevaar’ in Palestijnse gebieden, Israëlische politiek boos

RoomCloud

Booking.com heeft besloten om reizigers te waarschuwen als ze een accommodatie willen boeken in de betwiste Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Het veel gebruikte online reisbureau schaart het gebied onder andere politiek ingewikkelde en betwiste gebieden zoals Abchazië, Zuid-Ossetië en Noord-Cyprus. De stap van Booking.com wordt in Israël overladen met kritiek. Israëlische politici, die momenteel middenin de verkiezingscampagne zitten, bijten van zich af. Eerder kwam Airbnb al eens in de problemen op dit gebied, ten voordele van Booking.

Wat is er gebeurd? Booking.com heeft vrijdag waarschuwingen geplaatst bij aanbiedingen voor verblijfplaatsen op de West Bank. Een klein tekstadvies bovenaan de zoekresultaten dringt er bij klanten, die op zoek zijn naar huurwoningen, op aan om de reisadviezen van hun regering te bekijken voordat ze in het gebied boeken. Het gebied kan volgens Booking.com ‘als conflict-beïnvloed kan worden beschouwd’. Het advies wordt gegeven voor Israëlische nederzettingen en Palestijnse locaties. Het verschijnt niet in individuele lijsten, alleen in zoekresultaten voor een nederzetting, stad of gemeente.

Volgens een woordvoerder van Booking.com, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, komen er in de komende maanden dergelijke banners bij meer dan dertig regio’s in de wereld. “Dit doen we om ervoor te zorgen dat klanten de informatie hebben die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over bestemmingen die kunnen worden gecategoriseerd als betwiste of conflictgebieden en die grotere risico’s voor reizigers kunnen vormen,” aldus de woordvoerder. Gedoeld wordt op gebieden als Noord-Cyprus, de Westelijke Sahara, Abchazië, Zuid-Ossetië en Nagorno-Karabach. De West Bank hoort daar bij.

Vanuit Israël wordt boos gereageerd op de stap van Booking.com. Politici stellen dat het niet aan Booking.com is om te bepalen wat Israëlisch is en niet. Minister Yoel Razvozov van Toerisme dreigde met een diplomatieke oorlog tegen het concern met ‘alle ter beschikking staande middelen’. Hij is duidelijk: “Een bedrijf gaat ons niet dicteren welk gebied Israël is en welk niet.” Ook oud-premier Benjamin Netanyahu roert zich. “Dit gebied is al bijna vierduizend jaar ons vaderland,” zegt hij. Netanyahu is in de race om terug te komen aan de macht te komen. Volgende maand zijn er vervroegde verkiezingen in Israël.

Het is niet voor het eerst dat een niet-Israëlische boekingssite in Israël in de problemen komt. In eerste instantie hebben Airbnb, Booking.com en Tripadvisor kolonisten in de Westelijke Jordaanoever toegestaan om hun huizen te verhuren aan reizigers. Vervolgens werden zij door pro-Palestijnse groepen zoals BDS op gewezen dat het ‘bezet gebied’ is, waarna ze tot maatregelen overgingen en te maken kregen met Israëlische tegendruk. In 2018 was het Airbnb dat te maken kreeg met een dreiging tot een internationale boycot en rechtszaken van gedupeerde eigenaren, waarna het bedrijf eieren voor zijn geld koos. De vraag is hoe hoog Booking.com het wil gaan opspelen.

Lees ook:
Israël slaat terug naar Airbnb – oproep tot boycot en overstap naar Booking.com

De Israëlische overheid roept op tot een boycot van Airbnb als antwoord op het stopzetten van Airbnb-verhuur door Joodse bewoners van nederzettingen op de West Bank. Ook het in Amsterdam gevestigde Booking.com raakt betrokken bij de zaak, dat nog wel vakantieverblijven in de nederzettingen aanbiedt. Airbnb is gestopt met verhuur op de Westelijke Jordaanoever.
Categorie: |

Home » Nieuws » Booking.com wijst reizigers op ‘gevaar’ in Palestijnse gebieden, Israëlische politiek boos