‘Wij betreuren de ophef die is ontstaan over selieche en mechiele’ – ZoomZitz van de week

Twitter

ZoomZitz heeft eindelijk weer een aflevering opgenomen: de eerste van het derde seizoen. Aflevering 25 van jaar twee – in juli – is overgegaan in aflevering een van seizoen drie, aldus maker Ronnie Eisenmann. Hij en medepresentator Ruben Vis spreken over ‘selieche en mechiele’, want ze hebben onder een steen gezeten en hebben er lang over gedaan om tot een nieuwe opname te komen. Vaste luisteraars klopten aan de deur met de vraag: waar zijn jullie? “Wij betreuren de ophef die er is ontstaan,” aldus Vis, die aangeeft dat de harde kern aan luisteraars ZoomZitz heeft gemist. Dit programma zit mede daarom bommetje vol en heeft primeurs.

Deze aflevering van ZoomZitz wordt tussen Rosj en Jom opgenomen. Hoe was de Rosj Hasjanna van Yair Eisenmann, die in Jeruzalem zit? Samen met zijn broer Ronnie en vriend Ruben blikt hij terug op het feest. “Sjofar, so good.” De drie brengen een culinaire primeur: er komt een nieuwe koosjere eetgelegenheid in Amsterdam. La bis zit op de Albert Cuystraat 278 en is al open. “Je kunt er naar hartelust schranzen en wij hebben gehoord dat je lekker je gang kunt gaan,” aldus Vis, die benadrukt dat het om de hoek van de Gerard Dou-sjoel is.

Nog een scoop: op 23 oktober is er de presentatie van Vis’ boek ‘Niet gemakkelijk, iets te bereiken in Amsterdam-West, de geschiedenis van het Joodse leven in het westen van Amsterdam’. Hij geeft jarenlang aan het boek gewerkt en heeft de Joodse geschiedenis van dit gedeelte van Mokum in beeld gebracht, waar onder andere Sjoel West een grote rol in speelt. Anet Bleich, de weduwe van Max van Weezel, is geïnterviewd omdat haar dochter Natascha daar Bat Miswa is geworden. Luister hier naar de uitzending, waar iemand ook uit zijn neus at.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Luister ook:
‘Luisteren naar gesmoes en gezoem in de zomer’ – ZoomZitz van de week

Het is hartje zomer en de heren van ZoomZitz hebben weer een podcast opgenomen. Yair Eisenmann vertelt over zijn ervaringen rond het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël. In Jeruzalem werden de wegen kort afgesloten als hij langskwam. Dat is deze zomer anders in Amsterdam-Buitenveldert.

Categorie: |

Home » ‘Wij betreuren de ophef die is ontstaan over selieche en mechiele’ – ZoomZitz van de week