Eisenmann en andere advocaten klagen Britse rapper Wiley aan

Wiley, wikipedia commons

Een stel Nederlandse advocaten heeft aangifte gedaan tegen de Britse rapper Wiley, omdat die eerder antisemitische uitlatingen heeft gedaan. Een van hen is Ronnie Eisenmann, zelf van Joodse komaf. De rapper, wiens echte naam Richard Kylea Cowie Jr. is, deed zijn uitingen op sociale media in juli van dit jaar. Hij zou zich op dat moment in Rotterdam hebben bevonden. In eigen land kwam Wiley toen al in opspraak om deze posts. Hij bood vervolgens excuses aan. Omdat hij op het moment dat hij de berichten plaatste in Nederland zou zijn geweest, is er vrijdag in in de polder aangifte tegen hem gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd.

Joden als ‘slangen’
De Nederlandse advocaten stapten namens de Britse club Campaign Against Antisemitism (CAA) naar de politie. Volgens CAA noemde de rapper Joden onder andere ‘slangen’ en zei hij dat ze doodgeschoten moeten worden. Ook riep hij zwarte mensen op de oorlog te verklaren aan de Joden en vergeleek hij de Joodse gemeenschap met de Ku Klux Klan. Het ging om tweets met: ‘Luister naar me Joodse gemeenschap. Israël is niet jouw land. Sommige mensen voelen zich te comfortabel in landen die niet van hen zijn’, en ‘Joden kijken altijd neer op zwarte mensen. Waarom willen bepaalde mensen van andere rassen zich boven de zwarte gemeenschap plaatsen?’

Eisenmann
In Rotterdam deed advocaat Ronnie Eisenmann, zelf van Joodse komaf, aangifte bij de politie tegen Wiley. Hij liet vrijdag aan het AD weten ‘te hopen op adequaat onderzoek en vervolging’. De raadsman wijst erop dat de Brit in de polder was toen hij de antisemitische tweets optikte en plaatste. “Feiten hebben zich in Nederland afgespeeld dus de vervolging is hier passend. Zeker omdat het om een bekende rapper gaat,” aldus Eisenmann, die tevens in Amsterdam-Zuid actief was voor de VVD. Hij zegt tegen de krant nog geen reactie van het OM te hebben ontvangen op zijn aangifte. 

Facebook en Insta
Niet alleen deed rapper Wiley anti-Joodse uitlatingen op Twitter, maar ook op Facebook en Instagram, waar hij vervolgens werd verwijderd. Eind juli bood hij zijn excuses aan voor zijn lelijke woorden. Toen hij zijn anti-Joodse tirade op sociale media hield, had hij ruzie gemaakt met zijn Joodse manager. Dat was niet slim van hem, zo realiseerde hij zich. Ook zei Wiley ‘geen racist’ te zijn. Niettemin werd zijn Facebook-account uit de lucht gehaald, evenals zijn Instagram-account. De posts zorgden voor veel opschudding in Groot-Brittannië. Onder meer de opperrabbijn en verschillende prominenten voerden de druk op tegen Facebook en Twitter.

Geen ridder meer
“Ik heb gegeneraliseerd, hiervoor bied ik mijn excuses aan. Mijn opmerkingen hadden niet gericht moeten worden aan het Joodse volk. Het spijt me dat deze berichten werden gezien als antisemitisch,” zei rapper Wiley later tegen Sky News. Hij beweerde geen racist te zijn. “Het had tussen mij en mijn manager moeten blijven.” De manager John Woolf heeft een Joodse achtergrond en was daarom op de social media-kanalen van Wiley de kop van jut. Hij liet weten niet meer langer te willen samenwerken met de rapper. Wiley werd in 2018 nog geridderd door koningin Elizabeth II voor zijn bijdrage aan de Britse muziekindustrie. Hij laat weten afstand te doen van zijn titel en onderscheiding.

Categorie: |

Home » Nieuws » Eisenmann en andere advocaten klagen Britse rapper Wiley aan