Botsing over Joden in Kamer over verbranden Koran

Ismail el Abassi (beeld: Debat Direct, Tweede Kamer)

In de Tweede Kamer heeft het flink geschuurd over Joden en antisemitisme. Aan de orde was een debat over het verbranden van de Koran door Pegida, een extreem-rechtse actiegroep. DENK verweet anderen met twee maten te meten als het om Joden en moslims gaat, en kwam daardoor in aanvaring. Onder andere de SGP nam het voor de Joodse gemeenschap op. Er werden ook Godwins gemaakt.

De politieke beweging DENK had het debat aangevraagd naar aanleiding van het verbranden van de Koran, eerder dit jaar, in Arnhem door Pegiga-voorman Edwin Wagensveld. Zijn demonstratie was toegestaan, maar riep heftige tegenreacties op: moslims uit de Rijnstad kwamen naar de plek om verhaal te halen. De sfeer werd grimmig en na afloop was er een debat of je heilige boeken moet kunnen verbranden. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) kreeg kritiek, maar beriep zich op de vrijheid van demonstratie voor beide groepen.

Scandinavië

In Zweden en Denemarken zijn Koranverbrandingen geweest die grote spanningen veroorzaakten, en ervoor zorgden dat beide landen last kregen van economische tegenwind in moslimlanden. Hoewel de Korans niet op grote schaal werden verbrand, besloot de Deense regering het verbranden van heilige boeken te verbieden. Ook de Thora behoort hiertoe. Hetzelfde gebeurde in Zweden. DENK wil dat de Nederlandse overheid dezelfde gang begaat, maar minister David van Weel (VVD) van Justitie wil hier niet aan.

nazi-Duitsland

In de Tweede Kamer maakte DENK-Kamerlid Ismail el Abassi de vergelijking met de boekverbrandingen die in de jaren dertig van de vorige eeuw in nazi-Duitsland plaatsvonden. Hij wees daarbij op de Thora en Talmoed, die werden verbrand en waardoor ‘het Joodse volk werd vernederd’. El Abassi: “Ik hoop dat we het er met z’n allen over eens zijn dat dit pure, pure Jodenhaat is. We weten dus uit onze geschiedenis dat boekverbrandingen ergens vandaan komen.”

Moslimhaat

El Abassi noemt het verbranden van de Koran ‘een extreme uiting van het vernederen, het ontmenselijken en discrimineren van minderheidsgroepen’. “Als we dit, zeer terecht, niet voor Joden accepteren, waarom doen we dat dan wel voor moslims? Laten we het gewoon benoemen zoals het is: dit is geen normale meningsuiting; dit is pure, pure moslimhaat.” DENk riep op om het verbranden van heilige boeken te verbieden, net zoals in Zweden en Denemarken.

Dubbele maat

Na een vraag van Kamerlid Michel van Nispen (SP) stelde El Abassi dat er ‘een dubbele maat’ zou worden toegepast tussen moslims en Joden. Vervolgens kwam SGP-Kamerlid Diederik van Dijk naar voren. “Hij [El Abassi, red.] vraagt nu om een verbod op koranverbrandingen, want die kwetsen een minderheid, zijn pijnlijk, racistisch etcetera. Die fijngevoeligheid, zeg ik in alle feitelijkheid, mis ik dan wel als het gaat over antisemitische leuzen tijdens demonstraties waarin eigenlijk het bestaansrecht van een volk bijna wordt ontkend. U had het zelf over een dubbele maat. Maakt u zich daar dan zelf ook niet schuldig aan?”

Bestaansrecht

El Abassi zei verbaasd te zijn dat de SGP zijn voorstel niet steunt, ook omdat het gaat om de Bijbel, waarna Van Dijk doorvroeg. “De heer El Abassi beantwoordt nog niet de vraag over de antisemitische leuzen; ‘From the river …’ etcetera, waarmee een bestaansrecht wordt ontkend. Moeten we die ook niet verbieden? Zouden die ook niet onder het verbod moeten vallen waarvoor de heer El Abassi nu pleit?” Het DENK-Kamerlid zei dat zijn partij nooit antisemitische leuzen heeft gebezigd, verwijzend naar het uitspreken van ‘From the river to the sea’ van zijn fractieleider, eerder in de Kamer.

Leus

Volgens DENK heeft ‘de Joodse bevolking’ geregeld de leus From the river to the sea’ zelf gescandeerd. Van Dijk: “De laatste keer, voorzitter. De heer El Abassi weet heel goed hoe die leus overkomt bij de Joodse minderheid. Als u zich zo druk maakt over religieuze minderheden, dan kan ik dit niet met elkaar rijmen. U had het zelf over een dubbele maat. Het lijkt me heel goed als de heer El Abassi ook nog een keer goed in de spiegel kijkt op dit punt.” Hierna ging het debat verder, maar later kwamen ‘Joden’ terug als lijdend onderwerp.

Geen verbod

In zijn beantwoording op de bijdragen en vragen van de Kamerleden zei minister Van Weel dat hij niet van plan is een verbod in te voeren op het verbranden van heilige boeken. Daarvoor is de vrijheid van meningsuiting hem een te groot goed. DENK nam daar geen genoegen mee. El Abassi wees op de verbranding van ‘Joodse heilige geschriften’ in de jaren dertig van de vorige eeuw. “Is de minister het met mij eens dat er destijds gewoon keihard sprake was van Jodenhaat? Of viel dat onder de vrijheid van meningsuiting? Moeten we dat tegenwoordig aan de rechter overlaten?”

Godwin

Volgens minister Van Weel is het niet gepast om de vergelijking te maken met de jaren dertig, oftewel: een Godwin te maken. “Wat ik meeneem van vanavond is dat er geen enkele partij in deze Kamer is die het niet verwerpelijk heeft gevonden dat een koran wordt verbrand. Ik denk dat het een heel belangrijk signaal is, niet alleen aan mij als minister, maar ook aan de samenleving, dat breed gedeeld wordt dat het verbranden van een koran verwerpelijk wordt gevonden,” aldus de minister, die de DENK-moties ontraadde. Geen van de drie voorstellen werd aangenomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Botsing over Joden in Kamer over verbranden Koran