Brabants dorp Made is tevreden met Anne Frankboom

Anne Frankboom
Pixabay

Het Noord-Brabantse dorp Made heeft sinds dit weekend een Anne Frankboom. De twijg, die afstamt van de omgevallen kastanjeboom uit de tuin van het Achterhuis in Amsterdam, is geplant op het grasveld achter de kerk van het dorp. “Voor ons staat de boom symbool voor geloven, ontmoeten en herdenken,” zegt initiatiefnemer Dirk-Jan Heil van de kerkenraad van de Nederlandse Hervormde kerk in Made. Met het plaatsen van de boom wil de kerk haar bezoekers meegeven dat onze kerk er voor iedereen is, ongeacht afkomst of geloof, zo verklaart hij in BN De Stem. “Het gedachtegoed van Anne Frank sluit hier goed op aan. Rassendiscriminatie en vervolging is iets wat nooit meer mag voorkomen. Deze boom moet ons daar aan herinneren.”

In het najaar van 2010 viel de grote kastanjeboom in de binnentuin van het Anne Frankhuis om. De kolos bezweek omdat die al langer ziek was. Eerder had het Amsterdamse stadsdeel Centrum nog ijzeren stutten geplaatst, maar dat mocht niet baten. Na de val van de boom nam een vriendenstichting van de Anne Frankboom het initiatief om delen van het overleden exemplaar af te nemen door herkweek. Dit blijkt anno 2018 goed te werken. De boomkweker die het project in Nederland op zich heeft genomen, heeft momenteel driehonderd kleine Anne Frankboompjes staan. Het is de bedoeling dat deze exemplaren wereldwijd geplant gaan worden, vergelijkbaar met de stukken Berlijnse Muur die wereldwijd geschonken zijn  door de Duitse regering. In onder andere New York staat al een Anne Frankboom op Ground Zero. De boom maakt het goed.

Iedere nazaat van de Anne Frankboom moet in de best mogelijke grond staan, anders gaat het feest niet door, zo verklaart de stichting die het bomenproject beheert. Op zijn minst moet dus de kwaliteit van de bodem worden onderzocht voordat er een boom kan komen. In Waalwijk staat al een Anne Frankboom. Het is nog een kleine kastanje. Dit exemplaar is al vijf keer door vandalen toegetakeld, de laatste keer met een hakbijl. Vele malen is deze boom aangepast of opgelapt. Ondank onderzoek van de politie zijn de daders en hun motieven nog steeds niet bekend. In Made zetten ze zich schrap voor een aanval. “Wij zijn hier ook wel een beetje bang voor,” aldus initiatiefnemer Heil. “Maar bij ons staat de boom op een afgesloten terrein, loopt er een beheerder rond en is er veel sociale controle op de begraafplaats. Hopelijk krijgt dit verhaal geen nare nasmaak.”

Categorie:

Home » Nieuws » Brabants dorp Made is tevreden met Anne Frankboom