Cheider moet sociale veiligheid beter waarborgen, zegt onderwijsinspectie

Het Cheider in Amsterdam
wiki

De Joodse school het Cheider in Amsterdam moet de sociale veiligheid voor leerlingen beter waarborgen. Dit blijkt uit een uitgelekt rapport van de onderwijsinspectie dat in handen is van het Reformatorisch Dagblad (RD). Een misbruikzaak van een docent met een van de kinderen van deze orthodox-Joodse school werd eveneens onderzocht. Alle ouders van de kinderen zijn maandagavond door het schoolbestuur ingelicht over de rapportage, die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) in de loop van deze week openbaar zal maken. Volgens advocaat Herman Loonstein, tevens schoolhoofd, valt de uitkomst van het rapport behoorlijk mee. De school moet voor 1 april 2019 ‘een samenhangend veiligheidsbeleid’ rond hebben.

‘In belangrijke mate’ voldoet het Cheider aan de zorgplicht voor sociale veiligheid, aldus de rapporteurs van de inspectie. Ondanks goede bedoelingen schiet de school tekort in een zogenoemd ‘samenhangend beleid’. De meeste leerlingen voelen zich volgens het rapport veilig op school, maar toch zijn er structurele tekortkomingen en risico’s voor de waarborging van sociale veiligheid, meldt het RD. Wel heeft het schoolbestuur een vertrouwenspersoon en een anti-pestcoördinator aangesteld, maar binnen de school zou maar gedeeltelijk bekend zijn wie deze personen zijn en wat ze doen. Volgens de onderwijsinspectie is het noodzakelijk dat er een intensief vervolgonderzoek komt. Daarom onderzoekt de inspectie in het tweede kwartaal van 2019 of het schoolbestuur de tekortkomingen heeft weggewerkt. In de tussentijd houdt het ministerie het toezicht op de school aan. Ook het financieel toezicht blijft intact. In totaal doet de inspectie elf aanbevelingen.

Het Cheider belooft volgens het RD beterschap en vindt het ‘spijtig’ dat er misverstanden zijn ontstaan. Zo trekt het bestuur het zich aan dat sommige ouders en leerlingen teleurgesteld zijn in de school. De communicatie had beter gekund, zo geeft het schoolbestuur toe. Mede daarom wordt een bestuurder verantwoordelijk voor de communicatie. Bestuursvoorzitter Herman Loonstein zegt alle elf aanbevelingen van de inspectie te omarmen. “Het rapport valt erg mee, vinden wij. De inspectie presenteert elf aanbevelingen om de sociale veiligheid op school te verbeteren. Daar willen en kunnen wij aan voldoen. Deze punten zullen nog meer aandacht krijgen dan ze al hadden,” aldus Loonstein in de krant, die aangeeft de problemen te zullen aanpakken. “Sociale veiligheid krijgt absolute prioriteit op school. Maar vergeet niet dat dit een buitengewoon zware opgave is voor een kleine school. Geen enkele school zou overigens ongeschonden door zo’n streng onderzoek van de inspectie komen.”

De inspectie wil niet alleen dat het Cheider alles voor 1 april op orde heeft. Het bestuur moet het protocol voor als er klachten zijn over mogelijk kindermisbruik dusdanig aanpassen dat er voortaan meteen aangifte volgt, zo eist de inspectie. In 2012 werd er namelijk pas na een paar maanden aangifte gedaan.  Het ministerie legt de school daarom zogeheten herstelopdrachten op. Daarnaast doet de inspectie aanbevelingen voor het verbeteren van de sociale veiligheid voor scholieren. Voor 1 januari moet er een bestuursreglement komen, waarin de taken en bevoegdheden van een onafhankelijk toezichthouder zijn vastgelegd. Ook moet er een medezeggenschapsraad komen voor de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Schoolhoofd Loonstein heeft echter wel kritiek op de onderzoekers. “Klassen bij het Cheider zijn heel klein, soms maar drie leerlingen. Dat geeft enorme voordelen. Met dertig leerlingen in een klas is het veel lastiger om vast te stellen als er iets niet in orde is. Ik wil niets aan het onderzoeksrapport afdoen, maar naar mijn idee is er te veel met de bril van grote scholen naar een kleine school gekeken,” aldus de bestuursvoorzitter, die nog nooit een gesprek heeft gehad met een inspecteur. “Hij constateerde bijvoorbeeld dat de lokalen te klein zijn. Dat zou in strijd zijn met de voorschriften. Dat klopt volgens de richtlijnen voor een lokaal met dertig leerlingen, maar niet voor drie leerlingen.” Verder heeft het bestuur niet geprobeerd om de zedenzaak in de doofpot te stoppen. Dat hebben de media er volgens Loonstein van gemaakt. “Als je iets in de doofpot wilt stoppen, kijk je de andere kant op. Wij hebben wel degelijk direct actie ondernomen, zoals de wettelijke regels dat vragen. De leraar is bijvoorbeeld direct geschorst.”

Met de ouders die teleurgesteld zijn, zijn inmiddels gesprekken geweest, maar toch kan de school die teleurstelling niet wegnemen, zo blijkt uit het rapport. Volgens Loonstein staat nergens aangegeven waar die teleurstelling uit zou bestaan. “Wij hebben meerdere gesprekken met ouders gevoerd, maar daarin is mij niets gebleken van een vertrouwensbreuk. Alle ouders en leerkrachten hebben maandagavond vertrouwen uitgesproken in het Cheider.” Het bestuur hoopt en verwacht dat het Cheider over maximaal drie jaar door iedereen wordt gezien als een school die niet alleen ‘excelleert op onderwijsgebied’, maar ook ruimschoots voldoet aan alle voorwaarden voor sociale veiligheid, zo meldt de krant. Verder gaat het Cheider gaat samen met de gemeente Amsterdam op zoek naar een nieuw onderkomen.

Categorie:

Home » Nieuws » Cheider moet sociale veiligheid beter waarborgen, zegt onderwijsinspectie