‘Bestuur Cheider moet ontslag nemen’, aldus wethouder Moorman

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) vindt dat het bestuur van het Cheider moet opstappen. Het kritische rapport van de onderwijsinspectie en het nalatige handelen van het schoolbestuur tijdens de zedenzaak van 2012 zijn voor Moorman de aanleiding. Het komt niet vaak voor dat een wethouder zich zo expliciet uitspreekt over bijzonder onderwijs. De sociaaldemocrate heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraad, zie onder, waarin zij haar mening uit over het schoolbestuur. Inmiddels heeft minister Arie Slob (ChristenUnie) van Basisonderwijs de Tweede Kamer geïnformeerd over de situatie bij het Cheider. Hij en Moorman bezochten de school nog in september.

Harde brief Moorman
Het schoolbestuur en de gemeente Amsterdam waren al een poosje in onderhandeling over een nieuwe locatie. Moorman schort deze onderhandelingen op zolang de inspectie nog onderzoek doet. Verder vindt ze dat het schoolbestuur het bijltje erbij neer moet gooien, zo meldt ook NRC Handelsblad. In haar brief aan de gemeenteraad schrijft Moorman dat er sinds de zedenzaak van 2012′ onvoldoende verbetering’ is opgetreden. ‘Ik vind dat het bestuur de uitkomsten serieus moet nemen en zijn conclusies moet trekken in het belang van de kinderen en van de school,’ aldus de PvdA’er in haar raadsbrief. Ook schort ze gesprekken over de voorschool op het Cheider op totdat het vervolgonderzoek van de onderwijsinspectie is afgerond. Dit zal aankomend voorjaar zijn.

Slob is bezorgd
Minister Slob van Basisonderwijs heeft inmiddels een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de toestand in het Cheider. ‘De zorgen en de risico’s die uit het rapport naar voren komen zijn ernstig,’ aldus de politicus, die in tegenstelling tot Moorman minder ver gaat en niet vindt dat het schoolbestuur moet vertrekken. Tevens stelt de minister vast dat er klachten zijn van oud-leerlingen die niet in het inspectierapport voorkomen. Volgens deze oud-scholieren gaf het bestuur ‘geen of weinig gehoor’ aan hun klachten, aldus Slob. De inspectie gaat door met onderzoeken, maar de bewindsman heeft de dienst gevraagd om ‘intensief vervolgonderzoek’ te doen naar het Cheider. Als dit onderzoeksrapport rond is, naar verwachting in de loop van het voorjaar van 2019, wil Slob nog voor het zomerreces besluiten of hij zal ingrijpen in de school. Dit kan onder meer betekenen dat de Joodse school gesloten wordt.

Zedenzaak
In 2012 was er sprake van een zedenzaak in het Cheider. Het schoolbestuur deed pas na maanden aangifte. Over deze weg naar de aangifte gaan verschillende verhalen te ronde. Zo zou het schoolbestuur alles onder het tapijt hebben willen vegen. Ook gaat er een verhaal dat het bestuur uit praktische overwegingen pas een paar maanden later aangifte kon doen. Verder meldde NRC Handelsblad dat bestuurders pas naar de politie stapten toen de toenmalig minister van Onderwijs druk uitoefende op de school. De onderwijsinspectie deed de afgelopen tijd onderzoek naar het reilen en zeilen op de Joods-orthodoxe school. Volgens het rapport van de inspectie voldoet het Cheider aan de zorgplicht voor sociale veiligheid,  maar schiet de school tekort in een zogenoemd ‘samenhangend beleid’.

Hard oordeel inspectie
De meeste leerlingen voelen zich volgens het rapport veilig op school, maar toch zijn er structurele tekortkomingen en risico’s voor de waarborging van sociale veiligheid. Wel heeft het schoolbestuur een vertrouwenspersoon en een anti-pestcoördinator aangesteld, maar binnen de school zou maar gedeeltelijk bekend zijn wie deze personen zijn en wat ze doen. Zes jaar na de misbruikzaak is veel veiligheidsbeleid nog steeds slecht uitgewerkt. Het protocol is onbekend bij leraren, scholieren en ouders. ‘Bestuurlijke hervorming is urgent’, aldus de rapporteurs. Door het optreden van het schoolbestuur destijds is er een continue vertrouwensbreuk ontstaan met een deel van de ouders. Dit komt onder andere omdat het bestuur niet goed communiceerde over de situatie. Volgens de inspectie is er onvoldoende sprake van checks and balances. Zodoende ligt de (schijn van) belangenverstrengeling op de loer. Ook wordt er een gebrek aan transparantie ervaren.

Schoolhoofd Herman Loonstein heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek van de onderwijsinspectie.

Raadsbrief Moorman over situatie bij Cheider

Onderzoeksrapport_naar_de_sociale_veiligheid_cheider

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Bestuur Cheider moet ontslag nemen’, aldus wethouder Moorman