Israël tekent migratiepact van Marrakech niet

vluchtelingen 2015
wiki

Israël zal het migratiepact van Marrakech, dat voor meer regels voor de omgang met migranten en migratie zorgt, niet tekenen. Dit heeft de Israëlische regering woensdag bekendgemaakt. Het pact is omstreden, omdat het niet met zekerheid valt te zeggen dat de afspraken vrijblijvend zullen zijn. Israël wil alles zelf in de hand houden, zo laat premier Benjamin Netanjahu weten. “We zijn vastberaden zijn onze grenzen te verdedigen tegen illegale indringers,” aldus de Israëlische regeringsleider. Zijn land kampt al jaren met de instroom van illegale Afrikaanse migranten uit Zuid-Soedan en Eritrea.

De Afrikanen houden zich met name op in Tel Aviv en andere grote steden, waar ze veelal op straat leven en voor overlast zouden zorgen. Vrijwel allemaal zijn ze naar Israël gekomen uit economische overwegingen, maar er is weinig werk voor hen en een gouden toekomst blijft veelal uit. Eerder probeerde de regering deze mensen terug te brengen naar Afrika, door een deal te sluiten met veilige landen zoals Rwanda en Oeganda. Dit akkoord ging echter niet door. Vervolgens zouden deze Afrikanen naar Italië, Canada en Duitsland worden gebracht, maar ook daar kwam het niet van. In totaal zijn er ruim 40.000 illegale Afrikanen die in Israël verblijven. De meesten zijn illegaal de grens met Egypte overgestoken.

In het Marrakech-migratiepact staan richtlijnen voor de omgang met migranten. Het akkoord, dat voluit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ heet en 34 bladzijden telt, moet zorgen dat migratiestromen in betere banen worden geleid. Dit alles om een nieuwe vluchtelingencrisis zoals die van 2015 te voorkomen. De ondertekening van het pact moet plaatsvinden tijdens een top op 10 en 11 december in Marrakesh. Landen die terughoudend zijn in het toelaten van migranten zijn kritisch over het verdrag en weigeren te tekenen. Hiertoe behoren momenteel: Polen, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije, Estland, de Verenigde Staten en Australië. De Israëlische regering sluit zich nu aan bij deze groep.

In Nederland deed het migratiepact in de afgelopen twee weken de nodige stof opwaaien. Volgens critici is het onduidelijk of het vrijblijvende gedeelte van het pact – landen zijn niet verplicht de regels uit te voeren als ze dat niet willen – juridisch wel houdbaar zal zijn. Tegenstanders van het akkoord vrezen dat rechters de niet-bindende richtlijn toch in concreet beleid kunnen veranderen. De Urgenda-zaak, waarbij milieuactivisten de Nederlandse regering gerechtelijk dwongen om aan de internationale klimaatafspraken te voldoen, wordt door deze mensen als voorbeeld genomen. Daarnaast vragen politieke partijen zich af waarom Nederland überhaupt een verdrag steunt dat op allerlei manieren migratie moet aanmoedigen en vergemakkelijken. Zo voorziet het akkoord onder meer in informatiepunten langs de belangrijke migratieroutes. Volgens ingewijden zou de Nederlandse regering momenteel twijfelen over het verdrag.

In België heeft ‘Marrakech’ al tot spanningen geleid in de federale regering. De Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA heeft grote moeite met het pact en overweegt om niet akkoord te gaan. Minister Alexander de Croo (Open VLD) van Ontwikkelingssamenwerking ziet het echter anders. Hij vindt dat de niet-bindende onderdelen van het akkoord staan en dat België zijn internationale verplichtingen moet nakomen. Ook de christendemocratische coalitiepartner CD&V is voor het ondertekenen van het akkoord en premier Charles Michel (MR) wil ook tekenen. Hiermee staat de N-VA alleen in de regering. Als de partij bij haar principes blijft, dan kan de regering vallen en komen er vervroegde verkiezingen. De Belgische verkiezingen staan gepland voor eind mei.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël tekent migratiepact van Marrakech niet