Brits-Joodse filantroop Dangoor (101) sterft

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De bekende Brits-Joodse filantroop Sir Naim Dangoor is op 101-jarige leeftijd overleden. De miljonair investeerde miljoenen euros in de verbetering van het onderwijs in Groot-Brittannië. Dat deed hij met zijn Exilarch Foundation, die scholing voor de allerarmsten opzette. Ook studiebeurzen tot één miljoen pond behoorden tot de giften. Dangoors dood volgt vijf maanden nadat de Britse koningin Elizabeth II hem had geridderd. Tevens was hij de zelfverklaarde leider van de Irakese Joden in het land.

Dangoor werd geboren in Baghdad, in 1914, waar hij opgroeide in de toen nog levendige Joodse gemeenschap. In de jaren dertig toog hij naar Londen om te studeren, waarna hij terugkeerde naar zijn thuisland om voor Coca Cola te gaan werken. Daar trouwde hij Renée Dangoor, de toenmalige miss Baghdad en kreeg hij vier zoons. In de jaren zestig werden de Joden in Irak vervolgd en daarom nam het gezin de wijk naar Londen, waar Dangoor een nieuw leven opbouwde en miljonair werd, en de Exilarch Foundation opzette.

De familie van de filantroop gaf daags na diens dood een verklaring af: ‘Hij zal voor altijd een grote inspiratie zijn voor zijn familie en velen anderen wiens levens hij beïnvloed heeft om goed te doen. Hij was een trotse Jood, die liet zien hoe Joden goed kunnen doen in gemeenschappen buiten die van henzelf’. Dangoor overleed vredig in het bijzijn van zijn vier zoons.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Brits-Joodse filantroop Dangoor (101) sterft