Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Britse Joden bang voor hervorming donorstelsel

Het hoofdbestuur van de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië vreest dat premier Theresa May (Conservatieven) het Britse stelsel voor orgaandonoren gaat hervormen. In haar speech op het partijcongres, vorige week, hintte de premier erop dat ze wil dat alle Britten automatisch donor zijn. Zij die dat niet willen, kunnen dat aangeven. Toch zijn de Britse Joden bang voor de hervorming, want zij willen er zeker van zijn dat geen delen van dode lichamen verloren gaan.

Het hoofdbestuur heeft May erop gewezen om goed na te denken over een mogelijk nieuw donorsysteem. “In principe staat het Jodendom ervoor open dat mensen hun organen afstaan om levens van andere mensen te redden. Maar we moeten er zeker van zijn dat mensen geen donor worden tegen de wil van hun familie of nabestaanden in,” aldus vicevoorzitter Marie van der Zyl van het hoofdbestuur van de Joodse gemeenschap. De hervorming kan voor grote stress en onzekerheid zorgen bij Britse Joden, aldus Van der Zyl.

“Het verwijderen van organen brengt religieuze kwesties met zich mee. De regering moet alles goed onderzoeken zodat ze de vrijheid van religie kan blijven garanderen,” stelt Van der Zyl. Mogelijk opteren de Britse Joden voor een uitzonderingspositie in een eventueel nieuw donorstelsel. Momenteel is er al een dergelijk donorsysteem in Wales, waar mensen sinds 2015 automatisch donor zijn tenzij ze daar zelf een bezwaar tegen maken. In Schotland worden een dergelijke methode overwogen en in Oostenrijk is het al langer de praktijk.

In Nederland werd vorig jaar een initiatiefwet van D66 in de Tweede Kamer aangenomen die ook zo’n donorstelsel mogelijk maakt. Echter, de wet is nog niet door de Eerste Kamer heen. In de maanden na het goedkeuren van de initiatiefwet in de Tweede Kamer hebben vele Nederlanders laten registreren dat zij geen donor willen zijn als ze komen te overlijden. Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft vooralsnog geen bezwaren gemaakt tegen de wet van D66. Wel is duidelijk dat het nieuwe liberaal-christelijke kabinet de wet niet zal omarmen. D66 moet hem zelf door de Eerste Kamer loodsen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X