Brotman vandaag voor 15de keer present tijdens inzweren Amerikaanse president

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Voormalig sportjournalist Charlie Brotman werd in 1956 persoonlijk door president Dwight D. Eisenhower gevraagd om zijn officiële omroeper te zijn van de parade, na het inzweren van de president. Brotman, die al voor de omroep sinds 1947 commentaar had gegeven tijdens de parade, nam de uitnodiging met beide handen aan: op 21 januari 1957 kondigde hij alle deelnemende groepen van de parade met verve op straat aan. Sindsdien kon het publiek langs de kant elke vier jaar genieten van de Joodse journalist, wiens stem door de speakers klonk.

Vandaag wordt het voor Brotman de vijftiende keer dat hij de omroeper mag zijn. Een hele eer, al zegt hij het zelf. Met een thermoskan vol hete thee begint bij elke Inauguratie-dag rond negen uur ‘s ochtends. Dan controleert hij zijn script en heet hij het publiek welkom. “Ik ben dan aan het kletsen, verwelkomen, informeren en entertainen. Ook stel ik quizvragen aan de mensen en improviseer ik veel dingen. Sommige mensen staan er uren te wachten in de kou. Ik probeer hen bij te staan”, aldus Brotman. Zelf draagt hij lange onderbroeken en houdt hij zijn plas zeker vijf uur achtereen op.

Door de jaren heen heeft hij veel meegemaakt. Zo was het in 1961 (inauguratie van president Kennedy) en in 1985 (tweede inauguratie president Reagan) te koud om buiten om te roepen. En tijdens de parades van Reagan stond bij oog in oog met Hollywoodsterren. Elke optocht wordt door de kersverse president afgenomen. “Maar de president kan vanuit zijn box alleen voor zich uitkijken. Ik kan daarentegen zien wie er aan komt. Ik ben daarom de ogen en oren van de president.” Als het aan Brotman ligt, gaat hij door tot het einde. “De geheime dienst vind me zo betrouwbaar, dat ik door mag gaan tot ik 120 ben.” 

De parade is een vast onderdeel van Inauguratie-dag en werd al gehouden 1807. De dag zelf moet volgens de wet plaatsvinden op de eerste 20ste of 21ste januari na de presidentsverkiezingen. Ook presidenten die herkozen zijn worden opnieuw op deze dag ingezworen. Vandaag is het de beurt aan de herkozen president Obama [KR].

Bronnen: Thedailybeast.com en Tabletmag.com

Categorie:

Home » Nieuws » Brotman vandaag voor 15de keer present tijdens inzweren Amerikaanse president