Grote viering Israëlische onafhankelijkheid

LJG Amsterdam. sjoel binnen (beeld: BNA)

‘Een luide sirene gierde door het orthodox Joods Cultureel Centrum (JCC) in Amsterdam. Honderden leden van de Israëlische migrantengemeenschap in Nederland verzamelden zich op zondag 30 april voor de Jom Hazikkaron-ceremonie; de Israëlische Herdenking der gevallenen. Dit in aanwezigheid van een reeks Israëlische en andere buitenlandse diplomaten.

Een flakkerend kaarsje stond en een bloem lag naast de tientallen portretten van gevallen Israëlische militairen op het podium van waaraf hun namen werden opgelezen door geëmotioneerde jongeren uit Israël. Een Jizkor – herdenkingsgebed – werd uitgesproken door de Nederlandse hoofdkrijgsmachtrabbijn Menachem Sebbag. Een jeugdorkest voorzag de herdenking van een fraaie muzikale omlijsting. De Israëlische ambassadeur hield een korte toespraak. En vervolgens was er de ontladende ontmoeting van oude bekenden die elkaar vaak een jaar of langer niet hebben gezien.

Bij de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam vond een dag later de viering van de Israëlische onafhankelijkheid plaats. Voorzanger Gilad bracht op gevoelige wijze melodieën tijdens de speciale eredienst. Rabbijn Menno ten Brink hield een derasja waarin hij de stappen naar de Israëlische onafhankelijkheid memoreert. Hij schonk ruime aandacht aan de Balfourverklaring van de Britse regering in 1917. In aanwezigheid van de Israëlische ambassadeur werd voor de geopende hechal een gebed voor de Staat Israël en al haar inwoners door de rabbijn uitgesproken. De vijfhonderd aanwezigen zongen zachtjes mee. In de sjoeltuin werd plechtig een fakkel ontstoken door leden van de Israëlische padvinders en jeugdorganisaties in Nederland, gevolgd door het zingen ​van het Hatikwa; het volkslied van Israël.

Na de eredienst barstte het feest los. In één ruimte het bruisende festijn voor jongeren tot twintig jaar. Ze zweetten peentjes. Voor de volwassen mens was er een spetterend feest in de grote feestzaal waar een Israëlische band de sterren van de hemel speelde. De gasten, die uit alle hoeken van het land naar Amsterdam kwamen, smulden van een uitgebreid kosjer Israëlisch buffet. Er werd gedanst tot in de late uurtjes.’

Auteur: Simon Bornstein

Categorie:

Home » Nieuws » Grote viering Israëlische onafhankelijkheid