Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Weer online lijst met Joodse Nederlanders ontdekt

Na de onrust die afgelopen week ontstond over een website met daarop namen van Joodse Nederlanders en Joodse Belgen, circuleren er momenteel weer drie sites op internet met dergelijke lijsten. Deze zijn ontstaan nadat de eerste site onder druk van onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) uit de lucht ging. Volgens het CIDI zouden anderen de initiatiefnemers van de eerste online lijst graag ‘na willen apen’. De provider wil de sites echter niet uit de lucht halen in het kader van de vrijheid van meningsuiting, zo meldt het CIDI.

Het gaat om de websites Jodenlijst.nl, Holocaustbedrog.nl en Holocaustfraude.nl. Hierop staan strafbare antisemitische uitingen en wordt de Sjoa ontkend. Medewerkers van het CIDI hebben contact opgenomen met de provider en deze verzocht de sites zo snel mogelijk offline te halen. Provide, TransIP was zich van geen kwaad bewust en heeft in eerste instantie beloofd om deze pagina’s middels een spoedprocedure op zwart te zetten. Later kreeg het CIDI een bericht van Provide binnen waarin de belofte werd teruggetrokken onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Pas als strafrechtelijk is bewezen dat er iets verkeerds op de sites staat, zal Provide ze uit de lucht halen.

Inmiddels zijn Justitie en politie op de hoogte gebracht van het bestaan van de sites. Die moeten hun werk doen, zo is de gedachte. Het CIDI is teleurgesteld in Provide en heeft ook al aangifte tegen de sites gedaan. Vorige week had de organisatie meer succes toen de site Altrechts.com van het internet had gehaald nadat ze een lijst met Joodse Nederlanders en Belgische Joden had gepubliceerd. Volgens het CIDI deed de site denken aan de lijsten met Joden en ‘half-Joden’ uit de nazi-tijd. Ook directeur Hanna Luden en voorzitter Ronnie Eisenmann van het CIDI kwamen op de lijsten voor. Er werd aangifte gedaan en de buitenlandse provider haalde de site snel uit de lucht. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X