Californische anti-BDS-wet in de maak

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Amerikaanse staat Californië voert mogelijk een wet in tegen de pro-Palestijnse beweging BDS. Dat heeft de lokale Republikeinse senator Travis Allen bekend gemaakt. Het is de bedoeling dat de wet voorkomt dat BDS zich in de staat kan manifesteren en oproepen tot boycots tegen Israël. Verder beoogt de wet het labellen van Israëlische producten te voorkomen.

De toekomstige California- Israël Protection Act moet ervoor zorgen dat bedrijven de staat Israël zullen boycotten, zo vertelde Travis aan de media dinsdag. “Onze landen hebben historische banden en altijd zij-aan-zij gestaan om onze gezamenlijke waarden te verdedigen. Ieder bedrijf dat de staat Californië economisch wil schaden door Israël te boycotten zal door de staat worden tegengewerkt”, aldus de senator in de Californische hoofdstad Sacramento.

Ook stelde hij dat dergelijke boycotten tegen landen vaak gebaseerd zijn op etnische, religieuze en raciale gronden. “Iets waar wij het als staat niet mee eens kunnen zijn, omdat het tegen onze waarden indruist”, zei de politicus. De wet moet ook voorkomen dat producten uit de West Bank en de Golan Hoogvlakte geëtiketteerd worden, zoals in Europa reeds het geval is. Voor de staat is de handel met Israël van belang. In 2014 exporteerde Californië voor 2,3 miljard dollar naar het land in het Midden-Oosten.

Categorie:

Home » Nieuws » Californische anti-BDS-wet in de maak