Zoni Weisz spreekt VN toe op Holocaust Memorial Day

ausstellung-rausch (dv)

Sinti- en Roma-kopstuk en holocaust-overlevende Zoni Weisz (78) spreekt op 27 januari de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York toe. Dan is het Holocaust Memorial Day en zal de VN stil staan bij de moord op zes miljoen Joden, circa 500.000 Sinti en Roma en honderdduizenden anderen tijdens de periode 1939-1945. Van Weisz is de term ‘de vergeten Holocaust’ afkomstig, die slaat op de massamoord op Sinti en Roma.

Dit jaar is voor verandering voor een Sinti-man gekozen, omdat ook deze groep naast de Joden slachtoffer was van de nazi-terreur. Weisz sprak vijf jaar geleden op dezelfde dag in Berlijn de Bondsdag toe, in het Duits. Die toespraak maakte indruk en mede daarom is hij bij de VN in het vizier gekomen, zo zeggen kenners. Tijdens zijn speech in Duitsland herinnerde hij de aanwezigen aan de zigeunervervolging (bekijk de speech onderaan dit artikel).

Weisz overleefde de Tweede Wereldoorlog op zijn eigen wijze. Als zevenjarige zigeunerjongen wist hij in 1943 met hulp van een politieagent te ontsnappen aan het zigeunertransport naar Auschwitz. Zijn ouders, zusjes, broertje en nog meer familieleden konden echter niet ontkomen aan de moordmachine van de nazi’s. Na de oorlog moest hij zijn draai weer vinden en bouwde hij een succesvolle bloemenhandel op.

Tegenwoordig is Weisz lid van het Nederlands Auschwitz Comité en zet hij zich in voor de herinnering aan de Sjoa. Hij is ooit door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie én zijn inzet voor de Sinti en Roma. Op 10 februari komt zijn boek Zoni. De vergeten Holocaust uit.

Categorie:

Home » Nieuws » Zoni Weisz spreekt VN toe op Holocaust Memorial Day