Canon Joodse geschiedenis in Nederland van start

Beeld: Joodse Canon
Beeld: Joodse Canon

Meer dan zeven eeuwen terug verstigden de Joden zich blijvend in ons land, maar hoe is het hen sindsdien vergaan? Wat zou Nederland gemist hebben als zij er nooit waren geweest? Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden in deze onderwerpen rondneuzen in de Joodse Canon, een uniek webproject van Joods educatief centrum Crescas en het Joods Maatschappelijk Werk (JMW). De canon loopt van de Middeleeuwen tot in de eenentwintigste eeuw. Ook komt er een boek over uit, dat vanmiddag gepresenteerd zal worden. Het boekwerk is via deze link te koop.

Op de website geven honderd vensters een beeld van zevenhonderd jaar Joods-Nederlandse geschiedenis. De vensters zijn per eeuw gegroepeerd rond een thema. Ieder venster is los te lezen, maar samen vormen ze een lopend verhaal. Het gaat om honderd sprekende, iconische afbeeldingen met korte teksten over politiek, economie, cultuur en religie. Ook worden er belangrijke en onbekende personen behandeld, zoals markante rabbijnen en Joodse straatventers. Bezoekers hebben geen voorkennis nodig en kunnen blanco aan de canon deelnemen. Het project is geschikt voor vele leeftijden.

Wie door de canon loopt, krijgt een afwisselend beeld. Zo staat de eerste stoommachine uit 1852 centraal, die destijds de aanzet gaf tot de industriële revolutie in Nederland. Geïnspireerd door de ontwikkelingen in Engeland zetten de gebroeders Salomonson in Nijverdal een fabriek neer voor de industriële productie van textiel. Het familiebedrijf van toen behoort tot de erfenis van het huidige en beursgenoteerde concern Ten Cate. Ook zijn er de beelden van Hermanus Bromet en Hartog de Lémon uit 1798, de eerste Joodse parlementariërs ter wereld. Een foto van het debat in de Tweede Kamer in 2011 over ritueel slachten snijdt de vraag aan hoeveel ruimte Joden (en moslims) in Nederland nog hebben. Andere zaken zoals antisemitisme en de Tweede Wereldoorlog komen ook aan bod.

De Joodse Canon is samengesteld door Bart Wallet en Tirtsah Levie Bernfeld, die hun sporen op het gebied van Joodse geschiedschrijving ruimschoots hebben verdiend. Het project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de Dr. Henriette Boasprijs waarmee Joods educatief centrum Crescas in 2013 is onderscheiden. Het ging toen om een geldprijs. Crescas stelde de geldprijs van 12.500 euro ter beschikking aan het Joodse Canon-project [bl]. 

Categorie:

Home » Nieuws » Canon Joodse geschiedenis in Nederland van start