Carlton-proces kan ondergang zijn voor Strauss-Kahn

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De 65-jarige Strauss-Kahn staat terecht voor ‘proxénétisme aggravé’, pooierschap met verzwarende elementen. Hij zou tussen 2009 en 2011 opdracht gegeven hebben tot ten minste vijftien seksfeesten met prostituees en er ook zelf aan deelgenomen hebben. De feestjes vonden onder meer plaats in het dure Carlton Hotel, op een steenworp afstand van het Grand Place in Lille, Parijs en Washington.

Samen met Dominique Strauss-Kahn (DSK) staan onder meer de directeur en de voormalige pr-verantwoordelijke van het Carlton Hotel, een hoofdcommissaris van de politie en een rijke zakenman terecht. Die laatste zou de kosten voor de seksfeesten opgenomen hebben in de boekhouding van zijn eigen bedrijf. Een andere, opmerkelijke verdachte is de Belg Dominique Alderweireld, alias ‘Dodo le Saumure’ een uitbater van bordelen in de regio Doornik. Hij wordt er met zijn vrouw van verdacht DSK en andere Franse topambtenaren te hebben voorzien van de dames van plezier.

Het bezoeken van een prostituee of het betalen voor seks is in Frankrijk niet strafbaar, maar het organiseren ervan is dat wel. Strauss-Kahn, die zijn grote viriliteit nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, ontkent niet dat hij deelnam aan de feestjes. Volgens hem hadden de vrouwen onbetaald en vrijwillig seks met hem. Hij voert aan dat hij niet wist dat het om prostituees ging. De onderzoekers van de Franse Justitie hechten echter weinig geloof aan zijn verklaringen. Volgens hen was DSK de koning van de feesten, die georganiseerd werden op zijn verzoek of wanneer zijn agenda het toeliet. Om zijn geheime leven te organiseren, zou hij op een goed ogenblik zes mobiele telefoons met betaalkaart hebben gehad. 

De topman van de Franse socialistische partij (PS) viel bijna vier jaar geleden van zijn voetstuk toen een kamermeisje in New York hem beschuldigde van verkrachting. Hij bracht vier dagen in een New Yorkse politiecel door en moest uiteindelijk ontslag nemen bij het IMF. Ondanks zijn verwoede pogingen om daar verandering in te brengen, is DSK vandaag de dag vooral nog een societyfiguur. Desondanks is de interesse in Frankrijk nog groot. Uitgelekte details van het onderzoek werden breed uitgemeten in de Franse pers. De mediabelangstelling voor de daadwerkelijke rechtszaak is dan ook erg groot. Tweehonderd journalisten zijn naar Lille gereisd voor het proces dat drie weken zal duren. Er is zoveel pers dat er in de rechtszaal geen plaats meer is voor het gewone publiek.

Medestanders van DSK hebben altijd beweerd dat er een luchtje zit aan de timing van het uitlekken van het seksschandaal in New York. Ook zou  alles in scène zijn gezet door politieke tegenstanders, vooral de UMP van toenmalig president Nicolas Sarkozy. Dominique Strauss-Kahn was vier jaar geleden met voorsprong de populairste socialist in de race naar het presidentschap. Drie maanden na het debacle liet het openbaar ministerie in New York de aanklacht tegen hem al vallen, na tegenstrijdige verklaringen van het vermeende slachtoffer. Het onderzoek in Lille was echter op dat moment al aan de gang, maar richtte zich vooral op het hoofd communicatie van het Carlton Hotel. Pas toen sommige vrouwen zijn naam noemden, werd DSK opgepakt voor verhoor. Tekenend in de hele zaak is dat de openbare aanklager in Lille ervoor pleitte om de aanklacht tegen DSK te laten vallen wegens gebrek aan bewijs.

Zijn goede reputatie, diplomatieke onschendbaarheid en politieke vooruitzichten is Strauss-Kahn sinds het vermeende verkrachtingsschandaal in New York al kwijt. DSK stond in mei 2011 aan het hoofd van het IMF, het Internationaal Monetair Fonds. Aan die positie was een jaarsalaris van 500.000 dollar verbonden. Zijn vrouw, tv-journaliste Anne Sinclair, steunde hem in beginsel nog openlijk maar koos in 2012 na twintig jaar huwelijk toch eieren voor haar geld. Voor het geld hoefde ze niet bij hem te blijven. Sinclair, kleindochter van een vermaarde kunsthandelaar, was de meest gefortuneerde van het duo. Hun luxe appartement aan de Parijse Place des Vosges, geschat op vier miljoen euro, is inmiddels al verkocht. Intussen woont DSK samen met zijn nieuwe partner, een 45-jarige communicatiespecialiste in Marrakech. 

Indien het in deze zaak tot een veroordeling komt, riskeert Strauss-Kahn maximaal tien jaar cel en een boete van 1,5 miljoen euro. Een veroordeling zou wel het definitieve einde betekenen van een eventuele terugkeer naar de politiek. Strauss-Kahn liet zich vandaag niet in het openbaar zien. De auto met de oud-minister reed rechtstreeks het gerechtsgebouw in. Volgens getuigen kwam hij met serieuze, maar ontspannen blik de rechtszaal binnen. DSK heeft een Joodse achtergrond [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Carlton-proces kan ondergang zijn voor Strauss-Kahn