CDA-Amsterdam stelt vragen over anti-Joodse leuzen tijdens pro-Palestijnse demo

Het CDA in Amsterdam gaat raadsvragen stellen aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) omdat er anti-Joodse leuzen zijn geroepen tijdens de pro-Palestijnse demonstratie van zondag. Toen trokken duizenden mensen door de straten van de hoofdstad om tegen Israël te demonstreren. Tijdens de demonstratie en de optocht is opgeroepen om Joden te doden. Ook droegen demonstranten de vlaggen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bij zich. Het CDA in Amsterdam vindt het niet kunnen dat deze mensen zo ver konden gaan. Ook JA21 sluit zich daar bij aan.

‘Diep triest dat nu “Khaybar” door ons Amsterdam klinkt met oproepen voor één kalifaat-staat; wat neerkomt op opheffen staat Israel. Ranzig antisemitisme. Waarom is niet ingegrepen? Wij zullen hier vragen over stellen’, schreef CDA-leider Diederik Boomsma maandagochtend op Twitter. Hij verwijst naar de leus: ‘Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa yahud!’ oftewel: ‘Joden, onthoud Khaybar, het leger van Mohammed keert terug!’ Dit verwijst naar de Slag bij Khaybar, die werd uitgevochten in het jaar 629 tussen moslims en de Joden van de gelijknamige oaseplaats.

“We willen weten of er nog meer anti-Joodse leuzen zijn geroepen. Ik begrijp dat er ook IS-vlaggen waren,” zegt Boomsma. “Je mag demonstreren, maar als je overgaat tot oproepen tot Khaybar, Khaybar, dan is dat antisemitisme. Hetzelfde geldt voor het opheffen van de staat Israël. Dat moeten we niet hebben in de straten van Amsterdam.” Hij wijst de andere partijen in de gemeenteraad erop dat ze bijna allemaal het Joods Akkoord hebben ondertekend, waarin staat dat er in Amsterdam moet worden opgetreden tegen antisemitisme. Boomsma: “Dan moet je dat ook daadwerkelijk gaan doen.”

In de mars liepen ook raadsleden mee. Onder andere PvdA-raadslid Hendrik-Jan Biemond was aanwezig. Boomsma noemt dat ‘bijzonder onverstandig’. “Ik vraag me af of hij dergelijke kreten ook heeft gehoord en wat hij toen heeft gedaan.” JA21-voorvrouw Annabel Nanninga valt Boomsma op Twitter bij: ‘Inderdaad, dit vraagt om duidelijkheid. Ongelofelijk pijnlijk en beschamend ook om ettelijke collega-raadsleden daar te zien’. SP-fractievoorzitter Erik Flentge lijkt verrast te zijn door de bevindingen. Hij twittert: ‘Ik steun iedereen die zich wil uitspreken tegen de verdrijving van Palestijnen uit Oost-Jeruzalem en verwerpelijke bezettingspolitiek. Elke antisemitische leuze of getoonde kalifaat-spandoek in de straten van ons Mokum vervult me met diepe walging’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CDA-Amsterdam stelt vragen over anti-Joodse leuzen tijdens pro-Palestijnse demo