Bikker krijgt Catshuissessie over antisemitisme

Mirjam Bikker, 2023 (foto: Nienke van Denderen, CU beeldbank, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

Op voorstel van de ChristenUnie belegt demissionair premier Mark Rutte (VVD) zo snel mogelijk een sessie op het Catshuis. De bijeenkomst in de officiële ambtswoning van de regeringsleider moet gaan over het antisemitisme, dat de spuitgaten uitloopt. De kleine christelijke partij hoopt zo dat er meer gedaan kan worden tegen Jodenhaat en heeft inmiddels een Kamermeerderheid achter zich. Woensdag werd bekend dat het partijkantoor van de ChristenUnie tot twee keer toe is beklad door anti-Israël-activisten.

Rutte moet vertegenwoordigers vanuit onder meer universiteiten, onderwijskoepels, bedrijfsleven zoals supermarkten en Big Tech aanspreken op hun verantwoordelijkheid om maatregelen tegen antisemitisme te nemen, aldus ChristenUnie-voorvrouw Mirjam Bikker. De aanleiding is de toenemende stijging van haat tegen Joden in Nederland. “De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat op het spel. Dat vraagt iets van ons allemaal,” zegt Bikker, die alle partijen in de Kamer behalve DENK en FvD achter zich kreeg.

Wat kan ik doen?

“Steeds meer Joodse gezinnen vragen zich af of Nederland nog veilig is, universiteiten dreigen een onveilige plek te worden en online woekert antisemitisme steeds maar weer door. En dan is de vraag wat ons antwoord hierop is. Wat doen we als de toekomst van de Joodse gemeenschap op het spel staat?” vraagt Bikker zich hardop af. “Het is een vraag voor ieder schoolbestuur, supermarkt, theaterzaal, voor iedere burgemeester, online platform, of universiteit: wat kan ik doen, op mijn plek om dit te bestrijden? Zodat Joodse Nederlanders ook hier voluit deel kunnen nemen aan de samenleving?’”

Bikker wil daarom dat de demissionaire premier vertegenwoordigers van verschillende sectoren aan tafel haalt om samen met Joods Nederland ‘harde afspraken te maken om de veiligheid van de Joodse gemeenschap te bewaken’. Op belangrijke momenten kan de demissionaire minister-president dan een Catshuissessie organiseren. “Dit is zo’n moment. Hierbij moeten ook vertegenwoordigers uit onder andere de sport, cultuursector en de politie worden uitgenodigd.” De ChristenUnie deed dit voorstel donderdagavond tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in Nederland.

Kantoor beklad

De ChristenUnie staat te boek als een van de meest pro-Israëlische partijen van het land en ook leider Bikker is uitgesproken: zij komt op voor de Joodse Nederlanders. Dat schoot bij anti-Israël-activisten in het verkeerde keelgat, want zij hebben het partijkantoor in Amersfoort tot twee keer toe beklad. Bikker meldde dit woensdag in het Radio 1-programma Sven op 1. Het gaat om anti-Israël-leuzen en stickers die tegen het land zijn gericht.

De eerste keer gebeurde het afgelopen weekend en de tweede bekladding werd woensdagochtend ontdekt. Volgens een woordvoerder van de partij is het pand besmeurd met ‘steunt genocide’ en ‘financiert genocide’. Op de stickers stond de tekst ‘Boycott Israeli Apartheid’. De ChristenUnie zegt dat beelden van bewakingscamera’s worden bekeken en dat samen met de politie wordt overlegd hoe hier verder mee moet worden omgegaan.

Opvolger Segers

Mirjam Bikker zat zeven jaar voor de ChristenUnie in de Utrechtse gemeenteraad, waarna ze als beleidsmedewerker voor de partij in de Tweede Kamer aan de slag ging. In 2015 werd ze gekozen in de Eerste Kamer, waarvoor ze vier jaar later de lijsttrekker werd. In 2021 kwam ze in de Tweede Kamer. Toen partijleider Gert-Jan Segers in januari 2023 stopte als partijleider volgde Bikker hem op. Met haar trok de kleinste regeringspartij naar de kiezers voor de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. De partij zakte toen van vijf naar drie zetels.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Bikker krijgt Catshuissessie over antisemitisme