Burgemeesters G4 en Emmen: geen oranje kippa

Oproep aan BM's: kippa op Koningsdag (Beeld: Tegenantisemitisme.nl)

De burgemeesters van de vier grote steden en de gemeente Emmen hebben aangegeven op Koningsdag geen oranje kippa te dragen. Reden is een initiatief van Joodse en niet-Joodse Nederlanders dat alle burgemeesters in Nederland oproept dat wel te doen. Burgemeester Mervin Polak van de gemeente Oostzaan sluit zich wel bij de actie aan, die qua impact en publiciteit sowieso zijn doel al heeft bereikt.

Talkshowtafels

De oproep onder het mom ‘wij zijn allemaal oranje’ werd afgelopen weekend gedaan en kreeg veel publiciteit. Ook bleek de belangstelling onder gewone burgers groot: die mailden zelfs massaal met de redactie van Jonet.nl [wij zijn geen onderdeel van de actie, red.] met de vraag waar ze een oranje keppel kunnen krijgen. Ook komiek Hans Teeuwen deed een oproep om de oranje hoofddeksels te dragen en publiciste Femmetje de Wind liep de talkshows plat om ervoor te pleiten.

Particulier initiatief

Naar aanleiding van alle aandacht zagen burgemeesters Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam, Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam, Jan van Zanen (VVD) van Den Haag en Sharon Dijksma (PvdA) van Utrecht zich genoodzaakt om te zeggen geen keppel te dragen op Koningsdag. De burgemeesters van de vier grote steden (G4) sluiten zich aan bij het Genootschap van Burgemeesters dat met een statement kwam over de oranje kippa’s:

‘Dit particuliere initiatief is gestoeld op goede bedoelingen om de Joodse gemeenschap een hart onder de riem te steken. Als burgemeesters verafschuwen wij elke vorm van antisemitisme en dragen wij dat – waar nodig – ook uit. Met of zonder keppeltje. Wij betwijfelen echter of het dragen van een oranje keppeltje door (mannelijke) burgemeesters op een nationale feestdag gepast is’.

Polak in Oostzaan

Later liet ook burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) van Emmen weten geen oranje keppel te zullen opdoen tijdens Koningsdag. Op zaterdag is koning Willem-Alexander met zijn familieleden te gast in de Drentse gemeente, waar hij zijn verjaardag officieel zal vieren. De koning wordt dan 57 jaar oud. Van Oosterhout meldt ‘afstand te nemen van elke vorm van antisemitisme’ en dat op 4 mei onder de aandacht te brengen in een toespraak.

De enige die wel voor het dragen van een oranje kippa op Koningsdag is, zij het voorzichtig, is burgemeester Marvin Polak (VVD) van Oostzaan, een buurgemeente van Amsterdam en Zaanstad. “Het antisemitisme laait op dit moment enorm op, bijna tot vooroorlogs niveau,” zei Polak in de radiouitzending van presentatorJort Kelder. Hij meldde moeite te hebben met het dragen van de kippa, omdat dat een uiting van religie is. “Ik wil mij zeker als burgemeester met hart en ziel inzetten om discriminatie te bestrijden en dus ook tegen Jodenhaat.” 

Wel zijn er andere politici die de oranje keppel nu al hebben opgedaan:

Neutraal

Het is niet duidelijk of andere burgemeesters wel een keppel zullen dragen. De burgemeester heet in Nederland een neutrale uitstraling te hebben. Op Koningsdag is het ook ongebruikelijk om actie te voeren, juist vanwege de eenheid die de nationale feestdag moet uitstralen. Voor de initiatiefnemers is de actie echter al breeduit geslaagd: de belangstelling en support is groot, en ook leverde het de nodige publiciteit in de media en aan talkshowtafels op.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Burgemeesters G4 en Emmen: geen oranje kippa