CIDI doet aangifte tegen antisemitische AZ-fans

wikipedia

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen de AZ-supporters die zondag antisemitische spreekkoren lieten horen tijdens hun thuiswedstrijd tegen Ajax. Het CIDI vraagt het OM om de hooligans te vinden en te vervolgen. Vanuit het stadion klonk ‘Joden die branden het best!’ Niet alleen de AZ-aanhang maakte zich schuldig aan antisemitische liederen, maar ook hooligans van FC Utrecht deden dat. Dit gebeurde eerder vorige week. Eerder kreeg die club al een boete van 10.000 euro van voetbalbond KNVB.

De directie van AZ nam zondag meteen afstand van de antisemitische liederen. Volgens de clubleiding is er door het personeel in het stadion goed gehandeld door onder meer het ‘anti-spreekkorenbeleid’ op de grote schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak ingegaan om de hooligans rechtstreeks aan te spreken, aldus directeur Robert eenhoorn. Daardoor zouden de koren zijn afgenomen of verstomd. Tijdens de match scandeerden AZ-supporters ‘Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS, samen verbranden zij Joden, want Joden die branden het best!’ De liederen werden op video opgenomen en zijn te zien in de sociale media.

‘Wat het CIDI betreft ligt er echter ook een taak voor het OM om degenen die strafbare uitingen hebben gedaan op te sporen en te vervolgen’, zo schrijft de Joodse belangenorganisatie op zijn site. ‘Antisemitische en andere discriminerende spreekkoren kunnen alleen effectief worden bestreden wanneer het OM een duidelijke lijn trekt. Het moet duidelijk zijn voor voetbalsupporters dat dit soort uitspraken niet alleen sociaal ongewenst zijn, maar ook wettelijk verboden. Bovendien is vervolging een signaal naar de Joodse gemeenschap en de rest van de samenleving dat de overheid haar taak aangaande het bestrijden van haat en discriminatie serieus neemt’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » CIDI doet aangifte tegen antisemitische AZ-fans