CIDI-jongeren maken video’s met moslims en christenen om dialoog aan te gaan

YouTube

CIJO, de jongerenorganisatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), heeft video’s gemaakt waarin Joden, christenen en moslims met elkaar in gesprek gaan. De dialogen gaan over overeenkomsten en verschillen tussen de drie stromingen, en de meningen en praktische ervaringen van de deelnemers. In het eerste gesprek praten drie jongeren – Joods, christen en moslim – met elkaar over gevoelige thema’s. In de dialogen komt onder andere antisemitisme langs, zoals bekladde Joodse graven of anti-Joodse leuzen in het voetbal. De deelnemers geven eerlijk hun mening. In de komende tijd volgen meer afleveringen.

De eerste video is donderdag in premiere gegaan op YouTube en Instagram, en heet ‘Jood – Moslim – Christen’. In het gesprek gaan moslima Laura en christen Roel met de Joodse Sarah in gesprek over de bovengenoemde en verschillende andere thema’s. Voorzitter Jonas Poolman van CIJO schrijft over het project: ‘Wij zien de verdeeldheid in Nederland tussen verschillende bevolkingsgroepen steeds groter worden, ook onder jongeren. En alhoewel wij weten dat op het moment dat ieder praat en luistert naar elkaar de verschillen niet meer zo groot blijken te zijn, doen wij het nog veel te weinig’.

Aangezien een goed gesprek meer zegt dan talloze posts, presenteren we deze reeks, aldus Poolman. Het is niet duidelijk of de dialogen nog zullen gaan over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, een van de thema’s van het CIJO en de moederorganisatie CIDI. Het CIJO is opgericht door studenten die interesse hebben in Israël en graag vrede zien in het Midden-Oosten. De oprichters willen het hedendaagse publiek-politieke debat verrijken met een organisatie die in felle debatten een gematigde stem laat horen en die naar een oplossing zoekt.

Ook wil het CIJO bouwen aan een vredige samenleving in Nederland. Daarom bestrijdt het CIJO actief racisme, discriminatie en vooroordelen door bijvoorbeeld jongeren van verschillende culturele achtergronden bij elkaar te brengen. De organisatie heeft in het bijzonder oog voor antisemitisme in de Nederlandse maatschappij. Er worden geen eisen gesteld aan de levensovertuiging, achtergrond of politieke voorkeur van de leden. Het CIJO komt op voor de Joodse gemeenschap, voor Israël en bestrijdt actief antisemitisme, racisme en overige vormen van discriminatie. Iedereen die zich in deze doelen kan vinden, is welkom.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CIDI-jongeren maken video’s met moslims en christenen om dialoog aan te gaan