CJO na zaak Hippolytushoef: ‘Antisemitisme moet extra optie op aangifteformulier worden’

Wouter Schmidt (WhatsApp)

Het Centraal Joods Overleg (CJO), de parapluorganisatie van Joods Nederland, benadrukt dat het gemakkelijker moet worden om een patroon van antisemitisme te herkennen. Dit zegt voorzitter Eddo Verdoner na de zaak van de getreiterde Joodse familie Schmidt in Hippolytushoef. In het Noord-Hollandse dorp op het voormalige eiland Wieringen wordt dit gezin al twintig jaar systematisch geconfronteerd met antisemitisme. De zaak laat zien dat ‘antisemitisme’ een apart vakje moet worden op het standaard aangifteformulier van de politie, betoogt het CJO.

“Het komt vaker voor dat Joden getreiterd en gepest worden. Het schokkende hier is dat het zich lang kan voortzetten,” aldus Verdoner tegen het Noord-Hollands Dagblad. Volgens Vhem wordt er te vaak naar incidenten gekeken en niet naar patronen. “Daarom hebben we een politiesysteem nodig waarbij je bij een aangifte de optie ‘antisemitisme’ hebt. In 2014 is dat al door Ivo Opstelten, destijds minister van Veiligheid en Justitie, beloofd.” Deze belofte is vooralsnog niet ingelost. “De optie is nog steeds niet geïmplementeerd. Het kan ervoor zorgen dat het niet meer gaat om vijf bushokjes en een huis die zijn beklad. Maar dat je denkt: hé, wacht even, zij worden al jaren bestookt met antisemitisme,” aldus Verdoner.

Momenteel wordt in het geval van een aangifte van antisemitisme alleen in de omschrijving van een aangifte van discriminatie opgenomen dat het om antisemitisme gaat. Dat kan volgens het CJO verwarrend zijn, omdat het ook onder discriminatie op basis van ras, godsdienst of levensovertuiging kan vallen. Bij aangiften van bijvoorbeeld vernieling moet eerst bewijs zijn dat er sprake is van een antisemitisch motief, stelt een zegsvrouw van de politie in de krant. Het is nog niet duidelijk of minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid de optie alsnog in het aangifteformulier zal opnemen.

Vorige week werd bekend dat een Joods gezin in Hippolytushoef bijna twintig jaar lang systematisch op antisemitische wijze wordt getreiterd. De vader stapte naar de media omdat hij radeloos was. Zijn kinderen zijn getraumatiseerd en de familie voelt zich al jaren niet meer veilig. De politie doet volgens het gezin veel te weinig. Onduidelijk is de rol van de burgemeester, die verregaande bevoegdheden heeft om in actie te komen tegen de antisemitische treiteraars.

Lees ook:
Joods gezin in Hippolytushoef leeft al twintig jaar met dagelijkse terreur

De familie woonde ooit in Soesterberg en verhuisde in 2000 naar het dorp Hippolytushoef. “Daar zijn we in maart komen wonen. Een of twee maanden later vierden wij Poeriem en toen merkten we voor het eerst iets. Met laserlichtjes werd er vanaf buiten in de ogen van de kinderen geschenen,” vertelt vader Schmidt.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO na zaak Hippolytushoef: ‘Antisemitisme moet extra optie op aangifteformulier worden’