Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
CJO reageert op antisemitische spreekkoren FC Utrecht

Naar aanleiding van de antisemitische spreekkoren door supporters van FC Utrecht vorige week zaterdag, heeft het Centraal Joods Overleg (CJO) een persbericht doen uitgaan.

Het CJO schreef onder meer dat “in een tijd waarin de campagne ‘Voetbal is van iedereen, zet een streep door discriminatie’ gelanceerd werd, het aantal antisemitische incidenten in Nederland toeneemt en antisemitische spreekkoren uitwaaieren naar andere segmenten van de samenleving, betreuren wij dat de scheidsrechter niet adequaat heeft ingegrepen. Niettemin hebben wij er vertrouwen in dat de KNVB en de openbare aanklager zowel nu als in de toekomst er alles aan doen om hun vorig jaar aangekondigde beleid van snel en kordaat optreden bij discriminerende spreekkoren gevolg te geven.”

Het CJO heeft lof voor de clubleiding van FC Utrecht, die afstand heeft genomen van deze uitingen, maar het is verbaasd over de verontwaardigde reactie van de supporters van FC Utrecht. “In plaats van de spreekkoren te veroordelen en excuses aan te bieden, wordt naar anderen gewezen. Net zomin als een inbreker zich ter  verdediging kan beroepen op andere niet bestrafte inbraken, ontslaan kwetsende spreekkoren door andere supporters de fans van FC Utrecht van de eigen verantwoordelijkheid. Zeker gezien de geschiedenis met antisemitische incidenten had het de supporters gesierd als ze de hand in eigen boezem hadden gestoken.”

Volgens het CJO had de NOS geen afstand moeten nemen van haar berichtgeving, omdat de context van Ajacieden die zich als Jood profileren geen reden is om zich antisemitische te uiten.

Het CJO benadrukt dat het zich zal blijven inzetten om een einde te maken aan antisemitische, discriminerende en andere ongewenste uitingen tijdens voetbalwedstrijden. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X