Museum-prijs Nationaal Holocaust Museum

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Vandaag ontvangt het Nationaal Holocaust Museum in oprichting de N8 Award 2016 voor de beste programmering. De prijs, die werd gejureerd door 37 jonge Amsterdammers die dit jaar de Museumnacht bezochten, werd uitgereikt in bijzijn van museumdirectie, programmeurs en prominenten uit het Amsterdamse culturele veld. Het museum won hiermee van 55 andere deelnemende culturele instellingen. De tweede prijs was voor Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, en de derde prijs ging naar Arti et Amicitiae. Ook was er een eervolle vermelding voor het Pianola Museum.

De winnaar van de beste programmeringsprijs wordt verkozen door de N8 jury, bestaande uit 37 jongeren. Deze jury van Amsterdamse jongeren is representatief voor de doelgroep van de Museumnacht en wordt tijdens de nacht anoniem op pad gestuurd om de programmering van alle musea en culturele instellingen te beoordelen.

Het Nationaal Holocaust Museum (NHM) in oprichting, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier, won de prijs voor hun programmering omtrent (ontheemde) identiteit. De N8 jury was van mening dat de museumnachtprogrammering van het NHM het onderwerp ‘vervolging toen, en vervolging nu’ op een verrassende en innovatieve manier wist te belichten. “Het Nationaal Holocaust Museum blijft toegewijd aan zijn eigen aard, met een vertakking naar het verleden. Er worden geen doekjes gewonden om de oprechtheid van de kunst, de organisatie is niet vies van het experiment en neemt daarbij risico’s,” aldus N8 jurylid Roan (20).

De winnende programmering betrof ondermeer de samenwerking met kunstenaarscollectief Ondertussen in de Kweekschool. Op de etages boven het Nationaal Holocaust Museum is een tijdelijke broedplaats voor Amsterdamse kunstenaars en hun collega’s met een vluchtelingenstatus. Tijdens de Museumnacht wisselden de kunstenaars en het publiek van naam en kon voor één avond worden ervaren hoe het is om net als hen een andere naam te moeten gebruiken, en in de huid van een ander te kruipen. De jury was daarnaast zeer te spreken over de indrukwekkende filminstallatie k.364 van Douglas Gordon. Deze film is nog tot 19 februari 2017 in het museum te zien. Onder begeleiding van theatergroep De infiltranten konden bezoekers bouwen aan een installatie van 172 koffers, In Memoriam genaamd. Kunstenaar Willem Volkersz maakte dit werk in herinnering van de 172 vermoorde leerlingen van zijn basisschool, de 1e Montessorischool in Amsterdam.

Het museum reageerde verheugd op het ontvangen van de prijs. “Het is een eervolle bevestiging van wat we met het museum willen bereiken. Een prachtige opsteker voor het museum en de medewerkers die hard werken om dit te realiseren,” aldus Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Het Nationaal Holocaust Museum ging van start in mei 2016 en deed voor het eerst mee aan de Amsterdamse Museumnacht.

Categorie:

Home » Nieuws » Museum-prijs Nationaal Holocaust Museum