Medewerker Belgisch agentschap Gaza vindt de dood
Een Palestijnse medewerker van het Belgisch agentschap Enabel is omgekomen bij een Israëlisch bombardement op Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Ook zijn zoon overleefde het niet. De Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking, waar het agentschap onder valt, is boos en aangeslagen. In het federaal parlement is een minuut stilte gehouden voor de Palestijn en zijn kind. De Belgische regering is witheet en veroordeelt Israël.
Enabel deed voor de oorlog tussen Israël en Hamas aan ontwikkelingswerk in de Gazastrook. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een woning in Rafah geraakt door een Israëlisch gevechtsvliegtuig, Daarbij kwamen ten minste zeven mensen om. Een van hen is Abdallah Nabhan, de business development officer van Enabel en zijn zevenjarige zoontje. Ook drie andere familieleden van de man zijn om het leven gekomen.
Wijzende vinger
Het nieuws is in België ingeslagen als een bom. Hoewel het niet gaat om een Belg berichtten de media er op donderdag groots over en was ook een groot deel van de Belgische politiek bedroefd. Met name minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking. “We proberen het geweld te doen stoppen, maar we proberen ook de medewerkers die voor ons land werken in veiligheid te brengen.”
Nabhan stond al maanden op een evacuatielijst, maar helaas is het niet gelukt om het gezin tijdig in veiligheid te brengen, aldus Gennez. De Palestijn begon in 2020 bij Enabel in een Europees project dat kleine ondernemingen in de Gazastrook begeleidt om duurzaam te produceren. Het sluit aan bij een project van het Belgische ministerie voor ontwikkelingssamenwerking dat jongeren aan een baan moet helpen.
Opnieuw wijst Gennez de vinger naar de Israëlische regering, waar zij boos op is. Volgens haar draagt die een ‘verpletterende’ verantwoordelijkheid. “Het bombarderen van civiele infrastructuur en onschuldige burgers gaat in tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht,” aldus de sociaaldemocrate, die het sinds vorig jaar zomer vaker aan de stok heeft met Israël en ook voor een diplomatieke ruzie zorgde.
Premier boos
Premier Alexander De Croo (Open VLD) is eveneens gepikeerd. “Dit is absoluut dramatisch nieuws en de Israëlische regering treft hier twee maal schuld”, aldus de politicus in de federale Kamer. “Het bombarderen van hulpverleners iets is wat men absoluut moet vermijden. Ten tweede heeft onze regering vier maanden geleden gevraagd dat alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden Gaza zouden kunnen verlaten, maar al vier maanden aan een stuk weigert men hiervoor de toelating te geven.”
Directeur Jean Van Wetter van Enabel zegt: “Ik ben diep geraakt door het overlijden van onze collega en zijn zoon, en ik ben verbolgen en geschokt door de aanhoudende aanvallen.” Als directeur van een Belgisch agentschap en als voormalig humanitair medewerker kan Van Wetter niet aanvaarden dat het ‘onbestraft’ blijft doorgaan. “Het is tragisch dat onschuldige burgers het slachtoffer zijn van dit conflict. We moeten er alles aan doen om het geweld te stoppen.”
Israël heeft nog niet gereageerd op de Belgische reactie.
Relatie onder druk
De relatie tussen België en Israël is ooit beter geweest. Al ruim voor 7 oktober 2023 zetten politici en ministers van de Belgische regering de aanval op Israël in. De aanleiding was het vernietigen van een illegaal gebouwd Belgisch ontwikkelingsproject in de Palestijnse gebieden. De sociaaldemocratische minister Carolines Gennez (Vooruit) ging in de aanval en veroorzaakte zo een diplomatieke ruzie. Sindsdien zwalken Israël en België van incident naar incident. Binnen de brede Vivaldi-regering zijn de linkse partijen Israël-kritische terwijl de rechtse partijen het rustiger aan willen doen. Momenteel is België voorzitter van de EU.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren