Emmen: geen scenario Holocaustmuseum op Koningsdag
De gemeente Emmen gaat er op Koningsdag alles aan doen om een scenario te voorkomen zoals zich dat afspeelde bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Op zaterdag is koning Willem-Alexander er met zijn familieleden te gast om zijn verjaardag te vieren. Burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) zegt tegen Binnenlands Bestuur zich er bewust van te zijn dat anti-Israël-activisten mogelijk kwaad in de zin hebben.
“Het conflict tussen Israël en de Palestijnen helpt momenteel niet bij dit soort grote evenementen. Koningsdag is een magneet voor veel groeperingen om hun boodschap duidelijk te maken, dus ook de anti-Israël-activisten. We houden daar rekening mee,” aldus Van Oosterhout in een interview over Koningsdag in Emmen, en de voorbereidingen daarop. De viering trekt tienduizenden bezoekers en naar de directe uitzending van de NOS kijken naar schatting twee miljoen mensen.
Voorbereiden
De gemeente bereidt zich met deskundigen voor om een scenario zoals de opening van het Nationaal Holocaustmuseum te voorkomen. Op 10 maart werd die ceremonie in Amsterdam verstoord door anti-Israël-demonstranten. “Onlangs hebben wij voor een optreden van Lenny Kuhr ook al voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Dat is best treurig, maar we doen het zeker. En met die ervaring kun je ook weer richting Koningsdag. Dat evenement staat in de schijnwerpers en dus kan je erop wachten dat zoiets naar Emmen komt.”
De veiligheid van kroonprinses Amalia vergt dit jaar minder aandacht dan de situatie op en rond het officiële programma, aldus Van Oosterhout. Ook komen er republikeinen langs om te demonstreren. Die krijgen een eigen vak, wat vaste prik is op Koningsdag. “Deze groep valt nog wel mee, het gaat om de anderen,” zegt de Emmense burgervader, doelend op de anti-Israël-activisten die hij mogelijk verwacht. “Je moet er niet van wakker liggen, je moet eraan werken,” zegt hij over de noodscenario’s.
Schande
Tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum was de Israëlische president Yitzhak Herzog onder meer te gast. Anti-Israël-activisten grepen dat gegeven aan om te demonstreren tegen hem. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) stond de demonstraties dichtbij de plekken van de openingsceremonie toe, waardoor die werd overstemd door de activisten. Zij scandeerden antisemitische termen en intimideerden Sjoa-overlevenden. Na afloop werd schande gesproken over de gang van zaken.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren