Derksen veroorzaakt ophef over Barbara Barend: ‘hysterica’

YouTube

Coryfee Johan Derksen van tv-show Vandaag Inside heeft opnieuw ophef veroorzaakt. Dit keer ging het om Barbara Barend, die eerder emotioneel was geworden in een radioshow van Wilfred Genee, die de tv-show ook presenteert. Tijdens de tv-opname gaf Derksen zijn mening over de sportjournaliste, die hij een aansteller vindt als het om Joodse onderwerpen en Israël gaat. Daarover is op sociale media weer ophef ontstaan, vergelijkbaar met de rel na de antisemitische uitingen van Derksen van vorig jaar.

Kut-onderwerp

Het begon allemaal in de radioshow van Genee op BNR Niewsradio. Daar werd Barbara Barend emotioneel toen gesproken werd over de oorlog in Gaza. “Ik vind het gewoon een kut-onderwerp om over te praten,” zei ze, waarna ze uit de doeken deed wat het met haar doet. Ook dat het antisemitisme in Nederland toeneemt gaat haar niet in de koude kleren zitten. “Er zit angst in ons DNA, omdat we wel vaker onze koffer hebben moeten pakken. Het gevoel bij heel veel Joden is dat je altijd een koffertje klaar moet hebben staan,” legde Barend op vrijdagmiddag uit.

De Jodenproblemen

Vrijdagavond tijdens de opname van Vandaag Inside op SBS spraken Genee, Derken en Van der Gijp over de emotionele uiting van Barend. Genee zei geschrokken te zijn, maar Derksen noemt haar een aansteller. “Ik ken haar goed, want ik heb hier twee jaar met haar gezeten, maar het viel mij wel altijd op: het was een wijf dat nergens bang voor was, een stoer wijf was het, maar als het over Israël en Jodenproblemen ging, dan werd het plotseling een hysterica. Want zij heeft nog nooit haar koffertje hoeven pakken hoor. Dat heeft zij allemaal niet meegemaakt.”

Overdrijven

Derksen: “Het wordt allemaal een beetje theatraal gebracht. Ik stel er echt mijn vraagtekens bij. Jij bent onder de indruk, maar ik verwacht van Barbara ook zo’n reactie.” Genee en studiogast Tijs van den Brink fluiten Derksen terug, die vervolgt: “Ik ken haar en als het over Joden of Israël gaat, dan wordt het voor de familie, want het geldt ook voor haar vader, al snel emotioneel.” Van den Brink stelde dat Joden in Amsterdam moielijk zichtbaar over straat kunnen. Ook dat bagatelliseert Derksen. “Nee, het zal best en dat betreur ik zeer, want er is geen enkele reden om Joodse mensen dwars te zitten, maar ik heb bij Barbara en Frits altijd de neiging dat ze wat theatraal overdrijven.”

Welles-nietes

Dat Barend zichzelf niet aanstelt, zoals Genee en anderen aan tafel zeggen, gaat er bij Derksen niet in. Hij volhardde juist in zijn mening. Het gesprek verzandde in een welles-nietes-spel, waarbij Derksen de presentator en Van den Brink beschuldigd van ‘twee tegen één’. “Je mag ook helemaal niets in die richting zeggen,” aldus Derksen, doelend op Israël-kritiek, dat volgens hem door Joden meteen wordt gezien ‘als antisemitisme’. Hij vindt dat de Joodse gemeenschap ‘antisemitisme een tikje overdrijft’ en dat Genee zich ‘laat inpakken door Barbara’. Wel vindt Derksen Jodenhaat ‘een kwalijk probleem’.

Dweil

Op sociale media barstte vrijwel direct na de uitlatingen van Derksen een golf van kritiek op hem los. Velen vinden hem een antisemiet en stellen dat hij opnieuw over de schreef is gegaan. Gedoeld werd op de rel die hij daags van de pogrom van 7 oktober 2023 veroorzaakte. Volgens de tv-coryfee hadden ‘de Joden dat over zichzelf afgeroepen’. Op X, voorheen Twitter, wordt Derksen bestempeld als Jodenhater, dweil en antisemiet. Boze kijkers kijken producent Talpa en directeur John de Mol aan op de uitingen in de show, waar dagelijks meer dan een miljoen mensen naar kijken.

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Media » Derksen veroorzaakt ophef over Barbara Barend: ‘hysterica’