Utrechtse rabbijn Heintz aangevallen in winkel

Rabbijn Arjeh Heintz (beeld: Facebook)

Rabbijn Aryeh Leib Heintz is vrijdag op zijn hoofd geslagen in de Action in Utrecht, nadat een man hem vroeg: “Waarom ben je gekleed als een Jood?” Toen hij een foto wilde maken van zijn belager werd hij door de manager uit de winkel gestuurd, want foto’s maken gaat in tegen hun beleid. De Utrechtse rabbijn raakte niet gewond, maar is erg geschrokken. Hij doet aangifte. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) zegt dat voor intolerantie geen plaats is in de Domstad. Update: inmiddels is een veertigjarige man aangehouden. Hij heeft zich bij de politie gemeld.

Het gebeurde allemaal bij een winkelcentrum in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar zou de rabbijn een woordenwisseling hebben gehad op de parkeerplaats, waarna hij de Action binnen vluchtte. In de goedkope spullenwinkel sprak een man hem plots aan. “Waarom ben je gekleed als een Jood?” vroeg hij aan de rabbijn, die een zwarte hoed draagt en een lange, witgrijze baard heeft. Vervolgens werd hem een aantal klappen op het hoofd verkocht. Ook kreeg hij een duw van de man.

Weggestuurd

“Twee Marokkaanse vrouwen hielden die man tegen en vingen de klappen op die ik zou krijgen’,” zegt Heintz tegen De Telegraaf. Toen hij probeerde met zijn telefoon een foto te maken van zijn belager, verbood de winkelmanager hem dat. “De manager zei: ’Je gaat nu weg en je komt niet terug’. Dus iemand doet een antisemitische aanval en ik word vervolgens geweerd.” De leidinggevende hield zich volgens een woordvoerder van Action aan de regels van het bedrijf, die stellen dat mensen geen foto’s mogen maken in winkels.

Ook zou de manager hebben gezegd dat Heintz niet meer welkom is in de winkel. De woordvoerder ontkent dat tegenover de krant. “Wij zijn verder geen partij in dit geschil.” De rabbijn van Chabad Utrecht is beledigd, zo verklaart hij. “Ik heb al eens een hakenkruis op mijn deur gehad, maar meestal blijft het bij schelden. We merken echt dat antisemitisme erger wordt. Maar ik laat terroristen niet mijn leven bepalen. Als ik naar Overvecht moet, dan ga ik. Misschien ben ik wel wat voorzichtiger.”

Niet meer veilig

De rebbetzin, Bracha Heintz, is ook erg van slag van de aanval. Zij was bij haar man toen alles gebeurde en spreekt schande van de gang van zaken. “We zitten hier met familie allemaal thuis, helemaal overstuur. Het is vreselijk dat we niet meer veilig zijn in Nederland.” Heintz gaat aangifte doen of heeft dat al gedaan. Momenteel is de politie bezig om de dader te vinden. Er wordt ook nog onderzoek gedaan naar de zaak. Mogelijk worden daar de bewakingscamerabeelden van de Action bij gebruikt.

Burgemeester Dijksma van Utrecht heeft haar afschuw uitgesproken over de antisemitische aanval. Tegen de NOS zegt ze dat ‘het antisemitisme in mijn stad de kop opsteekt’. Voor intolerantie en geweld is in haar gemeente ‘geen plek’. Dijksma: “Ik roep iedereen dan ook op om verdraagzaam te zijn.” Ze staat in contact met rabbijn Heintz, Joods Utrecht, de politie en het OM. “Alles is er nu op gericht om de dader zo snel mogelijk te pakken.”

Over rabbijn Heintz

Arjeh en Bracha Heintz zijn al jaren de spil in de lokale afdeling van Chabad in Utrecht. Van daaruit organiseren zij ook allerlei activiteiten in de kleine Joodse gemeenschap van de Domstad. Heintz heeft een groot netwerk in de stad en daarbuiten. Hij zet zich tevens in voor de interreligieuze dialoog, zo ook vorig jaar in de weken na 7 oktober. Zijn jaarlijkse Utrechtse bijeenkomsten met Chanoeka worden door zowel Joden als niet-Joden druk bezocht. Verder heeft Heintz jarenlang voor Justitie gewerkt als geestelijke verzorger die onder andere met Joodse gevangenen spreekt.

Rabbijn Heintz heeft een bijzondere band met Amerika. In 2020 verloren hij en zijn echtgenote hun zoon Levi, die op dat moment in de Verenigde Staten was. Die overleed plotseling op 24-jarige leeftijd in zijn appartement in Crown Heights, New York. De verslagenheid in de familie en onder vrienden van Levi Heintz was groot. Op de lewaje kwamen duizenden mensen af en ook is er na afloop een stichting in zijn naam opgericht. Het ‘Levi Yitzchak Mentorship Fund for Young Adults’ zet het mentorschap van de overledene voort.

Categorie:

Home » Nieuws » Utrechtse rabbijn Heintz aangevallen in winkel