Dijksma organiseert dialoog in Utrecht

Gemeente Utrecht

Op het stadhuis van Utrecht is een groepsgesprek georganiseerd tussen vertegenwoordigers van verschillende religies in de stad. Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA), die vorige week nog weigerde de Israëlische vlag uit te hangen, ging in de gesprekken voor. Sleutelfiguren uit wijken en gemeenschappen gingen de dialoog aan over hoe met elkaar om te gaan nu er oorlog is in Israël.

Chabad erbij

Namens de Joodse gemeenschap was onder meer rabbijn Aryeh Leib Heintz aanwezig. Ook rebbetzin Bracha Heinz was er bij. Zij waren er namens Chabad Utrecht. Daarnaast waren er moslims, christenen en humanisten aanwezig. Er waren ongeveer veertig mensen, die in een open dialoog spraken over de situatie in Israel. Iedereen mocht zijn zegje doen.

Niet importeren

In Utrecht leven zorgen over de mogelijkheid dat het conflict in het Midden-Oosten wordt geïmporteerd naar de Domstad. Er vonden geen botsingen of ongemakkelijke situaties tijdens het gesprek plaats, want de vertegenwoordigers van de Joodse en islamitische organisaties spreken elkaar al vaker. Benadrukt werd dat de oorlog tussen Israël en Hamas geen twistpunt is tussen Joden en moslims in Utrecht.

Halfstok

Het is de bedoeling dat de dialoog blijft voortgaan. Burgemeester Dijksma is daarin de facilitator op het stadhuis, maar ook in de stad ontmoeten Joodse, islamitische en christelijke bestuurders elkaar. Eerder kreeg Dijksma kritiek omdat zij weigerde de Israëlische vlag uit te hangen op het stadhuis. In plaats daarvan koos ze ervoor de vlag van de stad Utrecht halfstok te hangen.

Categorie:

Home » Nieuws » Dijksma organiseert dialoog in Utrecht