Swiss stopt evacuaties, KLM en Transavia voorlopig niet naar Israël

Swiss (foto: M. Oertle, Swiss International Air Lines Airbus A330-343 HB-JHL, wikipedia commons, 21648719180)

De Zwitserse overheid heeft besloten te stoppen met het uitvoeren van evacuatievluchten uit Israël. Volgens Bern en luchtvaartmaatschappij Swiss is het te onveilig geworden in Israël, omdat het grondoffensief van het IDF in Gaza aanstaande is. In Nederland gaat Defensie door met het repatriëren van burgers. KLM en Transavia hebben aangekondigd voorlopig niet te vliegen op Israël. België repatrieerde zondag zijn eerste burgers.

Swiss stopt

Twee vluchten van Swiss, die zaterdag van Zürich naar Israël zouden gaan om Zwitsers op te halen, werden geannuleerd. Volgens de Zwitserse luchtvaartmaatschappij kan de veiligheid van passagiers en crew in gevaar komen door het aankomende grondoffensief. De bondsraad had Swiss was ingeschakeld om burgers uit Israël op te halen. Zwitserland heeft ondertussen al honderden mensen geëvacueerd uit Israël. Wat met de achterblijvers gaat gebeuren, is onhelder.

KLM, Transavia

Transavia schrapt nog minstens zes dagen alle vluchten naar Israël, zo meldt de site Luchtvaartnieuws. Het bedrijf houdt de veiligheidssituatie in het land constant in de gaten en laat weten tot donderdag 19 oktober sowieso niet op Tel Aviv te zullen vliegen. KLM meldt ‘tot nader order; niet te vliegen naar het land, wat bekent dat nog niet duidelijk is wanneer de luchtvaartmaatschappij zijn vluchten naar Ben Gurion Airport zal hervatten.

Defensie gaat door

Intussen blijft Defensie evacuatievluchten uitvoeren om Nederlanders weg te halen uit Israël. Op zaterdag werden gestrande reizigers meegenomen. De Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) landde in de avond rond half elf op Vliegbasis Eindhoven, waar familieleden en vrienden de gerepatrieerden stonden op te wachten. Op zondag staat weer een repatriëringsvlucht gepland, maar dan van de Duitse Bundeswehr. Deze vliegt van Keulen naar Tel Aviv en landt ook weer in Keulen. Van daaruit zet Defensie bussen in naar Eindhoven.

Zondag vlucht met Duitsers

Nederland heeft deze week vier repatriëringsvluchten uitgevoerd. Sinds donderdag verzorgen Defensie en Buitenlandse Zaken de evacuatie van Nederlanders die weg willen vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. De passagiers aan boord van het terugkerende toestel hadden zich aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Ze zijn teruggebeld met de vraag of ze mee wilden met het militaire toestel. Het als in Zwitserland met Swiss zou KLM de vluchten gaan verzorgen, maar de Koninklijke wilde daar toch niet aan vanwege de veiligheid, die niet te garanderen viel.

Belgen nu ook op weg

België is een van de hekkensluiters in West-Europa waar het om het repatriëren van burgers uit Israël gaat. De eerste evacuatievlucht vond op zondag plaats: zondagavond kwamen 92 Belgen aan op het militaire vliegveld Melsbroek, naast Zaventem en dichtbij Brussel. Voor veel burgers was het pittig om weg te komen uit Israël, omdat veel vluchten naar Europa vol zaten of werden geannuleerd. Het toestel van de Belgische luchtmacht bood zondag uitkomst.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Swiss stopt evacuaties, KLM en Transavia voorlopig niet naar Israël