Deense koningin en premier bij sjoeldienst voor Israëlische doden

Instagram

De Deense koningin Margrethe II heeft een herdenkingsdienst bijgewoond in de grote synagoge van Kopenhagen. Het dienst werd gehouden ter herinnering aan de meer dan 1.300 Israëli’s die vorige week zaterdag door Hamas-terroristen werden vermoord. Premier Mette Frederiksen beloofde dat de Deense Joden ‘nooit alleen zullen staan’. Terwijl Margrethe haar Joodse onderdanen troost, is in Nederland de koning niet in het land. Hij is op vakantie.

Eregasten

In de Grote Synagoge aan de Krystalgade in Kopenhagen is op zaterdagavond een druk bezochte herdenkingsdienst gehouden voor alle Israëlische slachtoffers van de Hamas-aanval van 7 oktober. Koningin Margrethe en premier Mette Frederiksen (S) waren de eregasten. Die laatste sprak ook. Zij richtte zich tot iedere Joodse medeburger: “Ik verzeker je dat je niet alleen bent in deze moeilijke tijd. Deense Joden zullen dat nooit zijn.”

Pijn delen

Frederiksen stond in haar toespraak stil bij de gruwelen in de Israëlische plaatsen rondom de Gazastrook. Ze beschreef de gebeurtenissen waarin jongeren op een muziekfestival werden vermoord en willekeurige Israëli’s op straat werden doodgeschoten. “Wij rouwen met u mee en delen uw pijn. Ik ben diep geraakt door de tragedie die Israël en de Joden over de hele wereld is overkomen,” aldus de sociaaldemocratische premier.

Herdenkingen

Koningin Margrethe II kwam in het zwart en leefde met de aanwezigen mee. Met waterige ogen zat ze in de banken van de sjoel. Tijdens de ceremonie werden de volksliederen van zowel Denemarken als Israël gezongen. Naast de premier hielden de Deense minister van Buitenlandse Zaken, de Israëlische ambassadeur en de opperrabbijn toespraken. Frederiksen stelde opnieuw dat Israël het recht heeft zich te verdedigen en dat ‘het kwaad niet de overhand mag krijgen’.

Rouwkleur

Het Deense staatshoofd (83) woonde eerder in de week twee herdenkingen bij voor het redden van de Deense Joden in 1943. Destijds werden duizenden Joden overgezet van Denemarken naar Zweden om te ontkomen aan deportatie en moord. Die bijeenkomsten waren door de gebeurtenis in Israël extra wrang. De koningin droeg toen in de avond ook een jurk in het zwart, de kleur van de rouw. Haar aanwezigheid en betrokkenheid wordt de door Deense Joodse gemeenschap zeer op prijs gesteld.

Willem-Alexander op vakantie

In Nederland is vooralsnog geen herdenkingsdienst voor de Israëlische slachtoffers georganiseerd. Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven met en steun aan het Israëlische volk uitgesproken in een tekstbericht. Waar zijn Deense collega in het weekend in de synagoge was, was de koning voor een bruiloft in het Spaanse Jerez. Eerder vloog hij via Hamburg naar zijn vakantievilla in Griekenland, vanwaar hij doorging naar Spanje. De reis gaat per privéjet. Maandag is hij weer in Nederland.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Deense koningin en premier bij sjoeldienst voor Israëlische doden