Vliegtuig Defensie keert halfvol terug uit Israël

X

Het vliegtuig van Defensie dat woensdag Nederlanders ophaalde uit Israël is niet vol teruggekomen. Dat melden luchtvaartsites die de passagierslijst hebben gezien. Van de 267 stoelen waren er 199 bezet. Niettemin was de vlucht, die op X de ‘Hanke Express’ wordt genoemd, een succes. De doodsbenauwde Nederlanders werden op vliegveld Eindhoven door hun geliefden feestelijk onthaald.

Halfvol

Het was geen makkelijke vlucht die de Airbus A330 van de Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit van Eindhoven naar Tel Aviv maakte. Dat kwam door het Israëlische luchtruim, dat al dagen wordt gestookt door raketten van terreurorganisaties. MRTT-toestel bevat een Israëlische laserverdedigingssysteem en kon dus relatief veilig landen. Op de luchthaven Ben Gurion gingen 199 Nederlanders aan boord. Daarmee was het toestel halfvol, want er konden 267 mensen in.

Zingende Nederlanders

De meeste passagiers waren zenuwachtig, angstig en licht getraumatiseerd door vijf bange dagen in Israël. Oorlogsgeweld hebben de meesten nog nooit meegemaakt. Niemand ging opgelucht het vliegtuig in, eerder erg gespannen, weet piloot Cris van Dijk aan persbureau ANP te vertellen. Pas toen de kist in de lucht was, boven Cyprus vloog en koers zette richting Griekenland ontspanden de passagiers zich. “Er werd gezongen, mensen waren blij”.

Onthaald

Eenmaal terug op Nederlandse bodem werd de groep onthaald door bezorgde, maar opgeluchte vrienden en familieleden. De aankomsthal van vliegveld Eindhoven stond helemaal vol. Sommigen hadden witte spandoeken met ‘welkom thuis’ bij zich. Anderen vlogen mensen om de nek, zo blij om hun dierbaren weer te zien. Er werden veel foto’s en filmpjes gemaakt die wild op sociale media werden gedeeld.

KLM vliegt niet

KLM zou op donderdag een repatrieringsvlucht laten gaan naar Tel Aviv. Zou, want omdat Defensie geen veiligheid in Israël kan creëren gaat die niet door. De maatschappij is blij dat het gelukt is om Nederlanders te evacueren uit Israël. ‘We hebben gehoor willen geven aan het verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor repatriëring van Nederlanders uit Tel Aviv, mits een veilige vluchtuitvoering mogelijk was’, staat in een bericht van KLM.

‘Echter, op basis van de ervaringen van de militaire vlucht van vandaag en de meest recente informatie over de situatie in Israël, is het voor de burgerluchtvaart op dit moment onvoldoende mogelijk om een veilige vlucht voor passagiers en bemanning uit te voeren We namen dit besluit met een zwaar gemoed omdat we ons realiseerden dat veel mensen uitkeken naar een vlucht terug naar Nederland. Voor KLM is veiligheid van crew en passagiers van het grootste belang.’

Op donderdag vlieg opnieuw het vliegtuig van Defensie naar Tel Aviv om Nederlandse burgers op te halen.

Categorie:

Home » Nieuws » Vliegtuig Defensie keert halfvol terug uit Israël