Aanslag gepland in Joodse wijk en homobar Antwerpen

Antwerpen, centrum (foto: Fred Romero, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

De Joodse buurt en een homocafé in Antwerpen hadden moeten worden opgeschrikt door een aanslag. Dat blijkt na een juridische uitspraak van vrijdag in een terreurzaak. Een koppel van Tsjetsjeense komaf stond voor het hekje. De Brugse raadkamer acht bewezen dat de man en vrouw samen een aanslag wilden plegen op Joodse en roze doelen in de Scheldestad. Ook waren er anderen bij betrokken. Zij stonden eveneens terecht. Vijf van de zeven verdachten worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Tsjetsjeen

De zaak ontstond vorig jaar nadat een 25-jarige Tsjetsjeense man tijdens het plannen van een mogelijke terreuraanslag in contact kwam met een undercoveragent. Het gaat om verdachte Abubakar S. Hij radicaliseerde in de lente van 2023 en dweepte met Islamitische Staat (IS), aldus Het Nieuwsblad. Via Telegram begon hij met chats over een eventuele aanslag. Hij noemde daarin een homobar en de Joodse buurt in Antwerpen als mogelijke doelen. S. maakte zijn plannen steeds concreter en ging zelf op zoek naar wapens en anderen die met hem mee konden doen.

Onderzoek

S. kwam echter in contact met een undercoveragent, die een onderzoek in gang zette dat algauw in een stroomversnelling kwam. De federale politie deed in mei 2023 op verschillende plaatsen in Vlaanderen huiszoekingen. Drie woningen in Roeselare, drie in Menen, een in Oostende, een in Wevelgem en een in Gent. Zeven personen werden gearresteerd in ‘op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, poging tot een terroristische aanslag en voorbereidende handelingen voor een terroristische aanslag’.

Poging tot terreurmoord

Tijdens het onderzoek en de rechtsgang bleek dat S. met zijn vriendin of vrouw de aanslagen wilde plegen op een roze café en in de Joodse wijk in Antwerpen. Homo’s en Joden, die moeten dood, vonden zij en de andere verdachten. De raadkamer in Brugge heeft vijf van de zeven verdachten vrijdag doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De tenlasteleggingen zijn nogal uiteenlopend, aldus de krant, maar Abubakar S. en zijn partner moeten zich verantwoorden voor poging tot terroristische moord.

Elektronisch toezicht

Een van de zeven verdachten werd eerder door de Brugse raadkamer op vrije voeten gesteld. Min of meer, want hij staat nog wel onder elektronisch toezicht. Afgelopen vrijdag kreeg nog een andere verdachte eveneens elektronisch toezicht opgelegd. Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer de vijf andere verdachten voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Naar verwachting volgt daarin binnen een jaar een uitspraak. De kans is groot dat de vijf een gevangenisstraf zullen krijgen.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Aanslag gepland in Joodse wijk en homobar Antwerpen