Grote terreuroefening bij synagoge in Antwerpen

Politie Zone Antwerpen

De hulpdiensten in Antwerpen hebben een grootschalige oefening gehouden bij en in de Hoofdsynagoge. Aan het project deden ruim tweehonderd mensen mee. Hierbij zaten medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en andere instanties. Verder waren er figuranten uit de Joodse gemeenschap actief. In de oefening, die donderdagavond plaatsvond, werd een terreuraanslag nagebootst. Dat betekent niet dat de terreurdreiging is toegenomen, aldus de Antwerpse politie.

In en rond de Hoofdsynagoge in de Oostenstraat was het de hele avond ‘onrustig’. “De politie werd fictief opgeroepen voor een aantal schutters die in de synagoge waren binnengedrongen”, vertelt Wouter Bruyns van de politie aan de VRT. “De politie moest die daders gaan opsporen en de gewonden uit de synagoge halen. Dat moesten we samen doen met de brandweer. De politie zorgde ervoor dat de situatie beveiligd werd, zodat de brandweer die zwaargewonde slachtoffers veilig naar buiten kon brengen.”

De ‘aanslag’ leverde tientallen gewonden op die, soms met zware verwondingen, werden overgebracht naar een medische post. Daar kregen het Rode Kruis, ambulance- en MUG-diensten van 112 de kans om te oefenen op wonden horen bij gewapende incidenten. In totaal deden er meer dan honderd politiemensen, 25 brandweerlui en vijftig medische hulpverleners mee. Daarnaast waren er vrijwilligers present die een figurantenrol op zich namen. Daar waren ook vrijwillige acteurs bij uit de Joodse gemeenschap. 

Volgens de politie is de dreiging niet toegenomen. “We doen zo een heel grote oefening om de twee à drie jaar. De vorige keer was dat in het Sportpaleis en nu kregen we de kans om dat in een synagoge te doen,” aldus zegsman Bruyns. :Dat vergt heel veel voorbereiding, gezien er heel veel hulpverleners en figuranten meedoen. Hier waren we al bijna een jaar mee bezig. Het is toch belangrijk om dat te doen, want het gaat wel om een dreiging die niet weg te denken is. Maar er is geen reden om aan te nemen dat er nu nieuwe dreiging is. We willen gewoon goed voorbereid zijn op zulke incidenten.”

Buurtbewoners waren vooraf over de oefening geïnformeerd. Op donderdagavond konden ze niet met hun auto in of uit de oefenzone rijden. Ze werden ook gewaarschuwd dat er schoten en andere geluiden te horen zouden zijn. Er werden onder andere nepkogels gebruikt, die onschadelijk zijn maar behoorlijk wat lawaai maken. 

Lees ook:
Hollandse Synagoge in Antwerpen gered van de ondergang en heropend

In Antwerpen is iets groots verricht: de synagoge in de Bouwmeesterstraat – de Hollandse Synagoge – is gerenoveerd en heropend. De sjoel stond al enige tijd op knappen, want door houtrot in de funderingspalen dreigde het gebouw in tweeën te scheuren. Dankzij de opknapbeurt is hij gered en kan hij weer jaren vooruit. Ook het interieur is helemaal gerenoveerd.


Categorie: |

Home » Nieuws » Grote terreuroefening bij synagoge in Antwerpen