Marokkaanse jongeren na voetbalwinst: ‘Alle Joden zijn homo’s!’ en ‘Free Palestine!’

Eco al-Hollandi, Twitter

In Den Haag zijn jongeren van Marokkaanse komaf de straat op gegaan om hun liefde voor Marokko en het Marokkaanse voetbalelftal te tonen. Dat won met 0-1 van Portugal in de kwartfinale van het WK voetbal in Qatar. Springend, schreeuwend en met Marokkaanse – en enkele Palestijnse – vlaggen gingen zij de kou in om op eigen wijze feest te vieren. “Alle Joden zijn homo’s!” klonk het, zo blijkt uit een video die op sociale media rondgaat. Elders werd “Free Palestine!” geroepen. Opnieuw is er verontwaardiging, ook omdat het feest in verschillende Nederlandse en Belgische steden wederom uit de hand liep. Vernielingen, rellen en arrestaties waren het gevolg.

Toeterende auto’s
Marokko is het eerste Afrikaanse land dat in een halve finale staat van het WK voetbal en daar zijn Marokkaanse Nederlanders apetrots op. Velen keken naar de kwartfinale en zagen hoe de ‘Mocro’s’ het elftal van Portugal en sterspeler Christiano Ronaldo uitschakelde. Die laatste pakt niet alleen zijn koffers om naar huis te gaan: het was tevens zijn allerlaatste wedstrijd voor het Portugese team. Na afloop van de pot gingen Marokkanen overal in Nederland met toeterende auto’s de straten op en werd er in straten en op pleinen feest gevierd. Maar net als bij vorige WK-matches van Marokko liep het uit de hand.

‘Joden zijn homo’s’
De Haagse Schilderswijk was zaterdagavond getuige van een grote groep Marokkaanse jongeren die zong: “Alle Joden zijn homo’s! Alle Joden zijn homo’s!”. Het filmpje dat daarvan gemaakt werd, zie onder, ging viraal op internet. Voor een deel van de wijk werd door de burgemeester een noodbevel afgegeven, zodat de ME er snel kon optreden. Vooral op de Vaillantlaan was het weer erg onrustig. Marokkaanse fans wierpen vuurwerk naar de politie en de ME verzocht iedereen de laan te verlaten, waarna het rustiger werd. Vier mensen zijn aangehouden en meegenomen naar het bureau.


Verontwaardiging
Op Twitter regent het klachten en boze reacties op de antisemitische uitingen van de Marokkaanse jongens. Zo worden ze ‘eikels’ genoemd en vinden gebruikers dat ‘het waterkanon erop’ moet. Koos Schep twittert daarop: ‘Alle aanwezigen zijn geitenneukers’, verwijzend naar de Marokkaanse jongeren in de video. Sommigen beweren dat de jongeren het zouden hebben over Ajax, dat ‘Joden’ als geuzennaam gebruikt. Anderen zien het anders. ‘Alleen hebben ze het niet over Ajax supporters maar echte joden die het jodendom aanhangen’, aldus Suusje Reijnolds.

‘Free Palestine!’
Tevens waren er Palestijnse vlaggen te zien in Den Haag en op andere plaatsen in het land. In Helmond riepen Marokkaanse jongeren: “Free Palestine!’ Dit werd getoond in het NOS Journaal, dat daarover op Twitter werd aangesproken door oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel. ‘Absurd @NOS verslaggever #NicoleleFever laat in het 6 uur journaal uitzinnige #Marokkaanse jongeren in Helmond zien na de zege op Portugal. Ze juichen, joelen en zingen. Heel begrijpelijk. Maar dan roepen ze “Free Palestine”. Wat heeft dat ermee te maken? Wie stookt hen op?’ Later tweette Naftaniel dat Israël en Marokko juist hun banden hebben versterkt.

Rellen, een overzicht
Niet alleen in de Hofstad liep de situatie wederom uit de hand, maar ook in andere Nederlandse steden waar relatief veel Marokkanen wonen, braken Marokkaanse jongeren de tent af. In de Utrechtse migrantenwijk Lombok was het raak. Omdat er rondom het Moskeeplein door vernielingen, het gooien van zwaar vuurwerk en agressie tegen de politie een onacceptabele situatie ontstond, is de ME ingezet”, aldus een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma (PvdA). Meerdere mensen zijn aangehouden. Er werd onder andere met dranghekken gegooid.

In Amersfoort kwamen Marokkaanse fans samen op de rotonde bij de Flierbeeksingel. Uit voorzorg was een deel van de straat afgezet, onder meer omdat het al eerder uit de hand liep na wedstrijden van Marokko. De sfeer was korte tijd grimmig en de ME wist opgefokte fans met politiehonden terug te dringen. In Amsterdam kwamen Marokkanen weer samen op het Mercatorplein. Een persoon raakte gewond door een steen op het hoofd een ander door vuurwerk. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht. In Nieuw-West werden stenen gegooid naar de politie en is het waterkanon ingezet.

Op het Rotterdamse Kruisplein kwamen Marokkanen samen om hun vreugde te uiten. De politie werd bekogeld met stenen en vuurwerk, en besloot in te grijpen. Onder andere met politiepaarden werd de menigte uiteen gedreven en nadien werden anderen verzocht naar huis te gaan. Een kleine groep bleef weerstand bieden, onder meer door vuurwerk en stenen te blijven gooien. Vervolgens werd het plein schoongeveegd. Meerdere mensen zijn aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk en het belagen van de politie. Een iemand kon zichzelf niet identificeren.

Politievakbond ACP is teleurgesteld over ‘weer een avond vol geweld’. ‘Onze politiemensen zijn weer in grote getallen (met spoed) ingezet op diverse plekken in het land. Ongekende druk op #politie, waarvan de maatschappij nog weken last heeft. Kom allemaal weer veilig thuis!’ aldus de ACP op twitter. Sinds de overwinningen van het Marokkaanse elftal op het WK in Qatar is het iedere keer onrustig. Marokkaanse jongeren in Nederlandse, Belgische en Franse steden rellen en gaan het gevecht aan met de politie. Het elftal is door naar de halve finale, waar het moet spelen tegen Frankrijk.

Lees ook:
Geen Joden en homo’s in advertentie VDP

De Vrije Democratische Partij (VDP) van de voormalige Zaanse snackbarhouder Burhan Gökalp heeft weer stof doen opwaaien. Nadat hij in december bekend maakte mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen en in januari tijdelijk in hechtenis werd genomen, heeft de als anti-Joodse bekend staande Gökalp nu een advertentie in de Volkskrant geplaatst. Het valt op dat hij daar geen anti-Joodse en anti-homo-uitlatingen doet. 

Categorie:

Home » Nieuws » Marokkaanse jongeren na voetbalwinst: ‘Alle Joden zijn homo’s!’ en ‘Free Palestine!’