Door het nieuws ingehaald – column Awraham Meijers

Awraham Meijers
Facebook

Het einde van het jaar nadert, de periode dat ‘wordt teruggekeken’ op wat zoal de revue is gepasseerd, of juist niet. Een interessante traditie waarin ik normaliter ook van mij laat horen. Dit keer wil ik niet reflecteren, maar vooruitzien. Hardop denken over wat ons in 2023 staat te wachten. Prognosticeren, gebaseerd op de neurotische drang van sommige landgenoten om alles, maar dan ook alles, in ons taalgebruik tegen het licht, hun subjectieve licht, te houden. Of er, god verhoede, niemand wordt gekwetst.

Peking of Beijing
Daarnaast is er het pijnlijk papegaaien, een ontwikkeling die wat mij betreft in 1989 begon tijdens de opstand in China en taferelen die zich daar op het Rode Plein afspeelden. Tanks werden ingezet om een einde te maken aan de anti-regeringsdemonstraties. En dan die held – sorry, directie Verzetsmuseum – die probeerde met zijn vege lijf een tank tegen te houden. De Amerikaanse nieuwszender CNN had het toen over Beijing, terwijl wij al eeuwen spraken over Peking. Ik weet niet hoe pappagaaigedrag zich verspreidt, maar feit is dat nog geen maand later iedereen het hier plotsklaps over Beijing had.

Zo was ik tot enkele jaren geleden nog een blanke man, maar nu moet ik mijzelf als ‘witte man’ omschrijven. En ik ben geeneens wit! Sneeuw is dat wel. Waar wij in dit land spreken over hetero- en homoseksuele mannen, hoor je steeds vaker – bijvoorbeeld op het NOS Journaal – over ‘mannen die seks hebben met andere mannen’. Is het woord homoseksueel stigmatiserend? Nou, dan is heteroseksueel dat ook.

Binnen een gezin met partners van hetzelfde geslacht, bijvoorbeeld twee vrouwen, is verwarring bij hun kinderen, want twee mamma’s. Dus stel ik voor dat die gewoon ‘ouder’ zeggen: ‘Ouder, wat was sinterklaasfeest alweer?’ ‘Ouder, hoe kan het dat er landen zijn waar mannen in jurken rondlopen, maar die toch tegen travestie zijn?’ Zoiets.

Geen helden meer
En er mogen dus geen helden meer zijn. Ik bedoel niet beroepszeehelden als Piet Hein, Maarten Tromp, of Michiel de Ruyter, maar helden die met gevaar voor eigen leven mij en mijn ouders, en talloze anderen tijdens de nazi-bezetting het leven hebben gered. ‘t Is effe wennen.

Maar goed, ik heb het dus over wat er zou kunnen gebeuren in 2023. Nou, bijvoorbeeld een toespraak van Thierry Baudet op het Minervaplein. De man is zoals bekend geen antisemiet, maar heeft ‘gewoon’ een bloedhekel aan Joden. Of preciezer geformuleerd: Hij heeft een afkeer van reptielen en tja, dat zijn Joden in hun ware gedaante. Dus zal hij in 2023 blijven herhalen dat ‘Joodse organisaties de Tweede ­Wereldoorlog claimen en reduceren tot de genocide op Joodse Europeanen’. En: ‘Joodse organisaties’ maken voortdurend stampij over dat specifieke gedeelte van de Tweede Wereldoorlog’.

Dan is er Baudets visie op Poetins’ speciale militaire operatie en het denazificeren van Oekraïne, waarin hij ook komend jaar het reilen en zeilen van die boef zal relativeren met: “Het is allemaal niet zo zwart-wit. Poetin is ongetwijfeld een geslepen dictator, maar Rusland is niet het absolute kwaad. Het Westen heeft kilo’s boter op het hoofd (…) Oekraïne is geen lieflijke bloementuin van onschuld. Nuance!”

Bestorming
Nota bene: Toeval of niet, maar op het moment dat ik de laatste alinea schreef hoorde ik dat in Duitsland de extreemrechtse Reichsbürger-beweging wordt opgerold. En, hoe raadt je het, ik dacht onmiddellijk aan het Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren, die onlangs opriep tot bestorming van het parlement. Hij was zo opgewonden geraakt bij beelden van de bestorming van het Capitool in Washington (6 januari 2021) dat hij sindsdien hardop droomt om iets dergelijks ook in Den Haag te organiseren.

Maar: “Het wordt beschaafd uitgevoerd door een revolutionaire beweging, waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben (!) dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: Wij gaan hier gewoon niet meer weg tot de regering weg is,” aldus Van Meijeren. “Het is in het verleden in de geschiedenis (verleden in de geschiedenis? Is er dan ook een heden in de geschiedenis? AM) natuurlijk vaker gebeurd dat regimes die zich tiranniek gingen gedragen op enig moment toch ten val werden gebracht door de bevolking. Wij hebben wel de aantallen uiteindelijk.” Het is in elk geval oppassen met die club.

Ik had willen schrijven dat Israël binnenkort in zwaar weer verzeild raakt door een coalitie onder leiding van Netanyahu met uitermate fanatieke religieuzen. Maar breaking news over de situatie in Duitsland en dreigementen van Van Meijeren hebben voorrang, want ik acht het niet uitgesloten dat Forum voor Democratie contacten onderhoudt met die Duitse kliek.

Lees ook:
Wat een naam kan aanrichten – column Awraham Meijers

De Amerikaan Harvey Zeiger hoefde slechts zijn Joodse voor- en achternaam te veranderen in een, laten we zeggen, wat ‘acceptabeler’ versie en de wereld lag aan zijn voeten. Zo simpel is ons leven. Als je je maar aanpast zijn er geen problemen. Harvey Zeiger besloot dus op een goede dag als Larry King door het leven te gaan. Dat heeft hem geen windeieren opgeleverd; deze beroemde CNN-host had tussen de veertig- en vijftigduizend vraaggesprekken (!) achter z’n kiezen.

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Door het nieuws ingehaald – column Awraham Meijers