Voorzitter Joods Duitsland: ‘De schaal van dit rechts-extreme netwerk is onthutsend’

Schuster
wikipedia

In Duitsland is de top van de rechts-extremistische Reichsbürger-beweging opgepakt en vastgezet. Het netwerk plande om een staatsgreep en wilde zo de Bondsrepubliek omver werpen. Het gaat om 25 plotters die na hun coup een nieuwe regering hadden willen vormen. Op meer dan honderd locaties in heel Duitsland werden invallen gedaan. Het is een van de grootste anti-terreuracties in jaren. Zeker 52 personen worden verdacht. De Centrale Raad van de Joden in Duitsland is geschrokken en waarschuwt voor een reëel gevaar van rechts.

De Reichsbürgerbewegung is in de jaren tachtig ontstaan en erkent de Bondsrepubliek niet. In plaats daarvan willen de aanhangers terug naar de periode van het Duitse keizerrijk (1871-1918). Om dat te bewerkstelligen moest er een putsch gepleegd worden, aldus de top van de beweging, die voorafgaand aan de Coronatijd enigszins groeide maar ten tijde van de pandemie veel meer aanhangers heeft gekregen. Daartoe behoren veel mensen die zijn afgehaakt, de overheid wantrouwen en geloven in samenzweringstheorieën. Antisemitische complottheorieën zitten daar ook tussen.

De Centrale Raad van de Joden in Duitsland heeft de invallen van woensdag gevolgd. Voorzitter Josef Schuster ziet een reëel gevaar van extreem-rechts. “De inval van vandaag toont aan dat de ‘Reichsbürger’ geen onschuldige groep warhoofden zijn, maar ook extreemrechtse terroristische groeperingen omvatten,” zei Schuster woensdag in Berlijn. “De schaal van dit netwerk is onthutsend. De gedachten van deze mensen zijn misschien verward, maar het gevaar van rechts is reëel.” Zijn dank gaat uit naar de politieagenten voor hun werk en inzet.

Hoewel de top van de Reichsbürger-beweging is opgepakt, is het gevaar voor geweld nog niet geweken: zeker 21.000 Duitsers zijn aanhanger, waarvan er volgens de diensten zeker tweeduizend militant gevaarlijk zijn. Het Internationaal Auschwitz Comité dringt aan op hard optreden tegen Reichsbürgern. De autoriteiten en de politie worden opgeroepen om ‘alle Reichsburgers te ontwapenen voordat er zich een ramp voordoet in ons land’, zei uitvoerend vicepresident Christoph Heubner woensdag in Berlijn, aldus de Jüdische Allgemeine.

In de afgelopen weken is in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) de beveiliging van synagogen en Joodse instellingen opgevoerd. Volgens de autoriteiten was er een reëele dreiging vanuit islamitische en Iraanse hoek. Ook voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland wordt sinds enige weken extra beveiligd. Onduidelijk is of het opschalen van de beveiliging te maken zou hebben met de mogelijke couppoging van de Reichsbürgerbeweging. Zeker is wel dat het aantal antisemitische incidenten en haatmisdrijven in Duitsland blijft stijgen. Alleen al in NRW waren het er dit jaar meer dan vijfhonderd.

Lees ook:
Hoe gevaarlijk is de Duitse Reichsbürgerbewegung? – achtergrond

In Duitsland zijn invallen gedaan bij de Reichsbürgerbewegung, een organisatie die de Bondsrepubliek niet erkent en terug wil naar het Duitse keizerrijk. Aanhangers stellen dat de huidige autoriteiten zijn ‘neergezet’ door de geallieerden en daarom illegaal zijn. De groep wil de de Duitse grenzen van voor 1918 herstellen en houd er ook antisemitische samenzweringstheorieën op na. Hoe gevaarlijk is de beweging voor Joden in Duitsland?


Categorie: |

Home » Nieuws » Voorzitter Joods Duitsland: ‘De schaal van dit rechts-extreme netwerk is onthutsend’