HP/DeTijd publiceert geweigerde VK-column Max Pam

Max Pam (beeld: Facebook)

Een column van Max Pam die door de Volkskrant is geweigerd, is alsnog geplaatst op de site van HP/DeTijd. Volgens de Volkskrant-redactie was het schrijven te kwetsend, onder meer voor Pams collega Asha ten Broeke. In zijn column schreef hij een persiflage op de opiniemaakster, omdat zij het verstoren van het concert van zangeres Lenny Kuhr in Waalwijk goedpraatte. De redactie vond dit beledigend en besloot de column niet te plaatsen, waarna die alsnog door HP/DeTijd werd geplaatst.

Dikke mensen

In de column wordt de zangeres niet aangevallen door pro-Palestijnse activisten maar door een columniste met obesitas, aldus Pam, die daarmee doelde op Ten Broeke. Zij staat alom bekend als een dame met een maatje meer. Pam sprak van ‘Obesitas Action NL’. De columnist in een verklaring tegenover HP/DeTijd: ‘Praktisch elke zin uit het stukje van Asha ten Broeke heb ik letterlijk overgenomen, alleen daar waar het over Joden ging, ging het nu over dikke mensen’.

Maar zoveel humor had de Volkskrant-redactie niet. Die kon de satire niet waarderen en sprak in een mail van belediging door Pam. Daarmee toonde de redactie impliciet aan dat de column van Ten Broeke eveneens kwetsend was, maar dan voor Joden. ‘Het laat geen andere conclusie dat je momenteel geen dikke mensen mag beledigen – terecht – maar wel Joden, waarbij onmiddellijk moet worden opgetekend dat mijn stukje puur satirisch was en dat van Asha ten Broeke pure ernst’, aldus Pam.

Puur satirisch

‘Naar bescheiden mening is dat oordeel tevens de expliciete erkenning dat ook dat stukje van Asha ten Broeke bijzonder grievend was, wat ik juist probeerde aan te tonen. Het laat geen andere conclusie dat je momenteel geen dikke mensen mag beledigen – terecht – maar wel Joden, waarbij onmiddellijk moet worden opgetekend dat mijn stukje puur satirisch was en dat van Asha ten Broeke pure ernst’, aldus Pam tegenover HP/DeTijd. ‘Het zijn verwarrende tijden met veel misdadig geweld en weinig wijsheid, waarin velen in de gevarendriehoek Israël-Joden-antisemitisme de weg zijn kwijt geraakt’.

De hele column ‘Beweringen & Bewijzen’ van Max Pam over Asha ten Broeke is hier te lezen.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » HP/DeTijd publiceert geweigerde VK-column Max Pam