Bring Them Home Now demonstreert met succes in Amsterdam

Bring Them Home Now op het Museumplein, 7 april 2024 (beeld R. Eisenmann, X)

De beweging Bring Them Home Now, die wedijvert voor de terugkeer van alle gegijzelde Israëliërs in de Gazastrook, heeft zondag met succes een demonstratie gehouden in Amsterdam. Op het Museumplein kwamen een kleine tweeduizend mensen bijeen om de vrijlating van de gegijzelden te eisen. De beweging is in Israël en daarbuiten sterk: na een half jaar van oorlog zijn honderd van de 235 ontvoerde mensen uit Israël nog steeds niet terecht. De vraag is ook of zij nog in leven zullen zijn.

In het weekend waren er in Israël en daarbuiten grote protesten tegen de oorlogsregering van premier Benjamin Netanyahu. Die doet er volgens de beweging Bring Them Home Now veel te weinig aan om de honderd overgebleven gegijzelden in Gaza, weer thuis te krijgen. Veel Israëliërs kunnen er moeilijk bij dat het het IDF – Israëlische leger – niet lukt deze mensen vrij te krijgen. Ook verwijten sommigen Netanyahu dat hij bewust de oorlog en de situatie zou rekken, om verkiezingen en een verlies voor zijn partij te voorkomen.

Van Zanten

Op het Amsterdamse Museumplein verzamelden velen zich om hun zorgen duidelijk te maken. Onder andere sprekers op een podium brachten hun solidariteit aan het voetlicht. Onder hen was Tweede Kamerlid Claudia van Zanten (BBB), die volgens omstanders het hardste applaus kreeg van alle sprekers. “Jodenhaat lijkt steeds meer salonfähig te worden, ook in Nederland. Maar wat er in Gaza gebeurt mag Israëlische burgers niet aangerekend worden,” zei Van Zanten, die tot vorig jaar voor de VVD in de deelraad van het Amsterdamse stadsdeel Zuid zat.

Anders sprekers

Op het plein waren familieleden van gegijzelden aanwezig om hun verhaal te doen. Zij spraken eveneens vanaf de bühne en deelden hun leed met de menigte. Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam en oud-VVD-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken namen eveneens het woord. Zij en anderen riepen internationale gemeenschap op om zich in te zetten voor de vrijheid van de gegijzelden. Onder hen zijn veel volwassen mannen, maar ook de baby Kfir (1) en zijn broertje, twee bekende gezichten.

Half jaar

Het was zondag precies een half jaar geleden dat Hamas zijn terreuraanval op Zuid-Israël uitvoerde. Ruim 1.200 onschuldige burgers werden vermoord, afgeslacht, verkracht en verminkt. Zeker 235 van hen werden ontvoerd en meegenomen naar Gaza, waar ze vaak doodsangsten uitstonden. Vrouwen werden door de straten van Gaza-stad gesleept en werden door groepen verkracht. Kinderen werden van hun ouders gescheiden en in kooien gestopt. Tegelijkertijd sloeg Israël hard terug en werd Hamas nagenoeg vernietigd.

Categorie:

Home » Nieuws » Bring Them Home Now demonstreert met succes in Amsterdam