Haagse politie breekt anti-Israëlprotest op CS af

Anti-Israël-demo Den Haag CS afgebroken, januari 2024 (Beeld: X)

De Haagse politie heeft ingegrepen bij een anti-Israëlprotest op Den Haag Centraal. Op donderdagavond werden ongeveer honderd pro-Palestijnse demonstranten de stationshal uitgeleid. Op een video op X, voorheen Twitter, is te zien hoe de activisten meewerken, zij het enigszins overvallen en verbaasd. Sinds oktober wordt op Nederlandse stations gedemonstreerd tegen Israël.

Cordon

De activisten van de anti-Israëlbeweging Boycot Desinvesteren en Sancties (BDS) hadden zichzelf verzameld in de grote hal van Den Haag CS, waar ze leuzen tegen Israël scandeerden en verkondigden dat er ‘genocide’ wordt gepleegd in Gaza. Halverwege de avond kwam de politie naar het station om eerst met de activisten te praten. Omdat ze niet weggingen, werden ze middels een cordon aan agenten zacht maar streng naar buiten geëscorteerd.

Verbaasd

De beelden van de politieactie gingen al gauw rond op X, het voormalige Twitter. Zichtbaar verbaasd en overvallen werkten de BDS’ers mee, zij het onder protest. Ze bleven doorgaan met het schreeuwen van “ceasefire now!” en “No justitce, no peace!” Binnen een paar minuten was de stationshal schoongeveegd en stonden de schreeuwende mensen buiten. Toen ze daar eenmaal waren keerden ze zich tegen de politiemensen door hard te roepen: “Shame on you! Shame on you!”

Asha ten Broeke

Op X was de tevredenheid onder velen groot. Vooral de links-activistische journaliste en opiniemaakster Asha ten Broeke moest het ontgelden. ‘Tuig van de richel onder aanvoering van @ashatenbroeke’, schreef Els Barneveld, gevolgd door Elly Turfkruier. ‘Waar is de shovel om @ashatenbroeke naar buiten te schuiven?’ doelend op het postuur van de journaliste. Gebruiker @Ingex zei: ‘Dank aan de gemeente Den Haag en de politie inzet. Eindelijk wordt er wat tegen gedaan. Nu a.s. zaterdag nog op de A12’, doelend op de aangekondigde bezetting van de A12 in Den Haag door Extinction Rebellion.

Navolging

Sinds oktober protesteerden op grote Nederlandse stations BDS-activisten tegen Israël. Dat deden en doen ze met ‘sit ins’ en anti-Israëlische en antisemitische leuzen. Joodse en niet-Joodse reizigers klaagden erover. Ook het Centraal Joods Overleg (CJO) riep burgemeesters en NS tevergeefs op de demonstraties af te breken. Een paar maanden geleden werd in Den Haag al eens ingegrepen, maar in andere steden krijgt dat vooralsnog geen navolging. Het demonstreren op grote stations is afgekeken van BDS in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Categorie:

Home » Nieuws » Haagse politie breekt anti-Israëlprotest op CS af