Stolpersteine-nieuws: Zutphen, Amsterdam, Nijmegen, Schoorl

Stolpersteine
Wikipedia

Overal in het land zijn groepen, stichtingen en gemeenten druk in de weer met het leggen van Stolpersteine. de messing steentjes die in de grond liggen op plekken waar ooit Joden woonden die in de Sjoa zijn vermoord. In de afgelopen maanden waren er nieuwe stenen in onder andere Nijmegen, Amsterdam, Schoorl en Zutphen. Disclaimer: Jonet.nl neemt niet alle Stolpersteine-leggingen in Nederland mee in deze berichtgeving.

Schoorl

In het Noord-Hollandse duindorp Schoorl zijn maandag drie struikelstenen geplaatst. Ze liggen in de stoep voor de voormalige woonhuizen van Philip Mok en het echtpaar de Kadt, allen vermoord in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, tevens grondlegger van het Stolpersteine-project, reisde hiervoor speciaal af naar Schoorl. Daar sloeg hij ze onder grote belangstelling in de grond.

De drie Joodse bewoners werden gedeporteerd naar Sobibor en Auschwitz. Philip Mok (22) was daarvoor knecht op boerderij ‘De Noorderhoeve’. De 29-jarige Louis de Kadt was directeur van zuivelfabriek ‘De Nieuwe Beemster’ in De Rijp. Hij was getrouwd met Sonja Rita de Kadt-Swaap (22). Alle inwoners van de gemeente Bergen die in de Sjoa zijn vermoord hebben nu een Stolperstein.

Zutphen

In Hanzestad Zutphen zijn onlangs geen nieuwe struikelstenen gelegd, maar zijn wel interviews gehouden. Bestuurslid Leo van Gelderen van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) heeft een podcast gemaakt over de lokale Stolpersteinen-stichting. ‘De informatieve gesprekken met Corinne en haar medebewoners werden vastgelegd in podcasts onder de naam ’Joodse bewoners in Schilderswijk Zutphen’.’, aldus het VBV. De podcast is op Spotify te beluisteren.

Nijmegen

Voor het voormalige hoofdgebouw van het vroegere Pensionaat Jonkerbosch in Nijmegen is op 17 november vorig jaar één Stolperstein gelegd. Hier werd in de nacht van 17 op 18 november 1942 de dertienjarige Edy Grödel opgepakt en naar de verzamelplek aan de Kronenburgersingel, het gebouw van de Gemeentelijke HBS, gebracht. Opmerkelijk is dat het de hoofdcommissaris van politie zelf was, de NSB’er Anton van Dijk, die zich bij broeder portier meldde en de jongen meenam.

Met 195 andere Joodse Nijmegenaren is Grödel via Westerbork naar het Oosten vervoerd. Op 21 mei 1943 werd hij in Sobibor vermoord. De Stichting Stolpersteine Nijmegen legde een Stolperstein hem om te voorkomen dat zijn naam vergeten wordt. Want een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is. Bij de plechtigheid was er muziek en waren er toespraken, onder andere door burgemeester Hubert Bruls (CDA). Rabbijn Mendel Levine sprak een gebed uit.

Amsterdam

Niet alleen bezocht Gunter Demnig afgelopen maandag Schoorl, maar ook was hij op de stoep te vinden in Amsterdam. Daar sloeg hij struikelstenen in de grond voor de ingang van de Wiener Holocaust Library in de Jan van Eijckstraat in stadsdeel Zuid. De stenen waren voor de echtgenote van oprichter Alfred Wiener, Grete Wiener, en twee van zijn medewerkers die de oorlog niet hebben overleefd. Dit schrijft Het Parool.

Categorie:

Home » Nieuws » Stolpersteine-nieuws: Zutphen, Amsterdam, Nijmegen, Schoorl